ßßß
 
            
         Od razu, bez bicia przyznam się, że nigdy nie przepadałam za sałatkami rybnami.Jakoś tak było mi z nimi nie po drodze...Do czasu... Kiedy kilkanaście lat temu ciocia podała nam taką sałatkę, zmieniłam zdanie.Równowaga warzyw, majonezu i śledzia sprawia, że sałatka smakuje bardzo dobrze.Zwykle robię ją w dużej misce, układając składniki warstwowo.Możecie je zmieszać, jeśli wolicie.Wersja, którą przedstawiam powstała dzięki foremkom-kokilką.Taki sposób podania tego dania jest ciekawszy i dużo bardziej estetyczny.Buraczki lekko puszczają sok ale mi to nie przeszkadza, bo dzięki temu uzyskujemy piękny, różowy kolor.Zaczynamy!Potrzebujesz:3 filety śledziowe w occie2 buraki2 spore ziemniakicebulę4 jajka2-3 łyżki majonezusok z cytrynysólpieprzWYKONANIE:1.Ziemniaki i buraczki gotujemy w mundurkach. Gdy je ostudzimy ścieramy (osobno) na dużych oczkach.2.Śledzie i cebulę koimy w kosteczkę4. Jajka gotujemy i kroimy w kosteczkę.5. Salaterkę smarujemy cienko majonezem, a następnie układamy warstwy:2-3 drobno posiekane filety śledziowecebula pokrojona w kostkę+sól+pieprzziemniaki starte na dużych oczkachmajonezburaki starte na dużych oczkach i skropione sokiem z cytrynyjajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
Od razu, bez bicia przyznam się, że nigdy nie przepadałam za sałatkami rybnami.Jakoś tak było mi z nimi nie po drodze...Do czasu... Kiedy kilkanaście lat temu ciocia podała nam taką sałatkę, zmieniłam zdanie.Równowaga warzyw, majonezu i śledzia sprawia, że sałatka smakuje bardzo dobrze.Zwykle robię ją w dużej misce, układając składniki warstwowo.Możecie je zmieszać, jeśli wolicie.Wersja, którą przedstawiam powstała dzięki foremkom-kokilką.Taki sposób podania tego dania jest ciekawszy i dużo bardziej estetyczny.Buraczki lekko puszczają sok ale mi to nie przeszkadza, bo dzięki temu uzyskujemy piękny, różowy kolor.Zaczynamy!Potrzebujesz:3 filety śledziowe w occie2 buraki2 spore ziemniakicebulę4 jajka2-3 łyżki majonezusok z cytrynysólpieprzWYKONANIE:1.Ziemniaki i buraczki gotujemy w mundurkach. Gdy je ostudzimy ścieramy (osobno) na dużych oczkach.2.Śledzie i cebulę koimy w kosteczkę4. Jajka gotujemy i kroimy w kosteczkę.5. Salaterkę smarujemy cienko majonezem, a następnie układamy warstwy:2-3 drobno posiekane filety śledziowecebula pokrojona w kostkę+sól+pieprzziemniaki starte na dużych oczkachmajonezburaki starte na dużych oczkach i skropione sokiem z cytrynyjajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę


 Smacznego!Pani M.
Smacznego!Pani M.