Wykonanie
Od razu, bez bicia przyznam się, że nigdy nie przepadałam za
sałatkami rybnami.Jakoś tak było mi z nimi nie po drodze...Do czasu... Kiedy kilkanaście lat temu ciocia podała nam taką
sałatkę, zmieniłam zdanie.Równowaga warzyw,
majonezu i
śledzia sprawia, że
sałatka smakuje bardzo dobrze.Zwykle robię ją w dużej misce, układając składniki warstwowo.Możecie je zmieszać, jeśli wolicie.Wersja, którą przedstawiam powstała dzięki foremkom-kokilką.Taki sposób podania tego dania jest ciekawszy i dużo bardziej estetyczny.
Buraczki lekko puszczają sok ale mi to nie przeszkadza, bo dzięki temu uzyskujemy piękny, różowy kolor.Zaczynamy!Potrzebujesz:3
filety śledziowe w occie2
buraki2 spore
ziemniakicebulę4
jajka2-3 łyżki
majonezusok z cytrynysólpieprzWYKONANIE:1.
Ziemniaki i
buraczki gotujemy w mundurkach. Gdy je ostudzimy ścieramy (osobno) na dużych oczkach.2.
Śledzie i
cebulę koimy w kosteczkę4.
Jajka gotujemy i kroimy w kosteczkę.5. Salaterkę smarujemy cienko
majonezem, a następnie układamy warstwy:2-3 drobno posiekane
filety śledziowecebula pokrojona w kostkę+sól+pieprz
ziemniaki starte na dużych oczkach
majonezburaki starte na dużych oczkach i skropione
sokiem z cytrynyjajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
Smacznego!Pani M.