Wykonanie
Sałatkę śledziową z
buraczkami znaną również pod nazwą
sałatka ukraińska
jadłam pierwszy raz wiele lat temu. Przygotowała ją wtedy znajoma Ukrainka i wszyscy, którzy wtedy tą
sałatkę próbowali byli nią zachwyceni. To w zasadzie tradycyjna
sałatka śledziowa z warzywami, a wyróżnia ją dodatek
buraczków . Dzięki nim,
sałatka śledziowa z
buraczkami jest nie tylko smaczna, ale również bardzo kolorowa .
3 płaty
śledziowe4
ziemniaki, ugotowane w łupinach w osolonej wodzie, pokrojone w kostkę2
buraki, ugotowane, pokrojone w kostkę1 -2
cebule, pokrojone w kostkę(najlepiej łagodny gatunek)3
jajka, ugotowane na twardo1
jabłko, starte na tarcesłoik
majonezusól i
pieprz do smaku
sok z cytrynyPłaty namaczamy w wodzie przez 1-2 godziny. Kroimy w drobną kostkę. Oddzielamy
białka ugotowanych
jajek od
żółtek.
Białka kroimy w kostkę. Pokrojone składniki układamy w misce w następującej kolejności.
Ziemniaki na spód, smarujemy 3 łyżkami
majonezu,
potem śledzie a na nie
cebulę, lekko ją solimy. Smarujemy 3 łyżkami
majonezu. Następnie warstwa
buraczków a na nie
jabłka, skrapiamy
sokiem z cytryny. Smarujemy 3 łyżkami
majonezu. Ostatnia warstwa to
białka a
potem starte na drobnej tarce
żółtka. Każdą warstwę można dodatkowo doprawić
pieprzem.