Wykonanie
W Wigilie na stołach królują, przede wszystkim, wszelkiego rodzaju
ryby. Karpie,
pstrągi, łososie, oraz
śledzie. Przyrządza się je na mnóstwo sposobów, po żydowsku, w galarecie, przeróżne sałatki, czy po prostu smażone.
Ryba bowiem symbolizuje chrześcijaństwo, chrzest oraz rodzące się życie.Oto jedna z moich propozycji na wigilijnego
śledzia.250g
śledzi2
burakiczerwona cebula1
ogórek kiszony1
jabłko2
ziemniaki2 ugotowane
jajka4 łyżki
majonezu1 łyżeczka
soku z cytrynysól,
pieprzŚledzie należy porządnie namoczyć w wodzie, gdy płaty są za duże możemy pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować
ziemniaki oraz
buraki.
Jabłko,
jajka,
ogórek,
buraki oraz
ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Skropić
sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku. Dodać
śledzie oraz
majonez. Dobrze wymieszać.