Wykonanie
            W Wigilie na stołach królują, przede wszystkim, wszelkiego rodzaju 
ryby. Karpie, 
pstrągi, łososie, oraz 
śledzie. Przyrządza się je na mnóstwo sposobów, po żydowsku, w galarecie, przeróżne sałatki, czy po prostu smażone. 
Ryba bowiem symbolizuje chrześcijaństwo, chrzest oraz rodzące się życie.Oto jedna z moich propozycji na wigilijnego 
śledzia.250g 
śledzi2 
burakiczerwona cebula1 
ogórek kiszony1 
jabłko2 
ziemniaki2 ugotowane 
jajka4 łyżki 
majonezu1 łyżeczka 
soku z cytrynysól, 
pieprzŚledzie należy porządnie namoczyć w wodzie, gdy płaty są za duże możemy pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować 
ziemniaki oraz 
buraki. 
Jabłko, 
jajka, 
ogórek, 
buraki oraz 
ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Skropić 
sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku. Dodać 
śledzie oraz 
majonez. Dobrze wymieszać.
