Wykonanie
Składniki4 porcje2 duże
piersi kurczaka1 łyżka
oliwy z oliwekNadzienie:60 g suszonych
śliwek, pokrojonych1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżka
soku z cytryny + 1 łyżeczka drobno startej skórki4 płaskie łyżki
bułki tartej1 małe
jajko, roztrzepane
sól,
pieprzSałatka:200 g
mrożonego zielonego groszku, rozmrożonego2 łyżki
oliwy z oliwek1 mała
cebula, pokrojona w cienkie krążki2 garście
świeżego szpinakulistki z 4 gałązek świeżej
miętymiodowy sos winegret bez dodatku
czosnkuoraz: około 10 wykałaczek, folia spożywczaPrzygotowanie
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z kostek i włókien, rozdzielić na 2 pojedyncze piersi, następnie każdą nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jak książkę. Oprószyć
solą z dwóch stron, lekko rozbić tłuczkiem otrzymując trochę bardziej płaskie filety, mniej więcej jednakowej grubości.Wymieszać
śliwki z
natką pietruszki,
tymiankiem,
sokiem i
skórką z cytryny,
bułką tartą i
jajkiem. Doprawić
solą oraz
pieprzem. Nadzienie rozłożyć w środkowej części filetów, zwinąć ciasno w roladki i zabezpieczyć wykałaczkami. Roladki zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 - 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy z oliwek i obsmażać roladki z każdej strony po około 2 minuty, aż się lekko zrumienią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do środkowej części piekarnika na 20 - 25 minut (mniejsze roladki piec krócej niż większe).W międzyczasie przygotować
miodowy sos winegret bez dodatku
czosnku. Rozmrożony
groszek gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie, odcedzić. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami
oliwy z oliwek, zeszklić
cebulę, dodać
groszek, doprawić
solą oraz
pieprzem i smażyć przez 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać umyty i osuszony
szpinak oraz
miętę, następnie polać
sosem winegret i wymieszać.Roladki z
kurczaka pokroić na plastry i ułożyć na ciepłej
sałatce.