Wykonanie
4 porcje.450 g chudej dobrze zmielonej
jagnięciny1 średnia
cebula1 zmiażdżony ząbek
czosnku25 g świeżych okruchów z białego lub
razowego chleba1 łyżka stołowa posiekanej świeżej
mięty1 łyżka stołowa posiekanej świeżej zielonej
natki pietruszkisól i
pieprz1 rozmącone
jajkooliwa z oliwek, do smarowaniaMieloną
jagnięcinę włożyć do miseczki,
cebulę zetrzeć na tarce. Dodać do
mięsa wraz z
czosnkiem, okruchami,
miętą i zieloną
natką pietruszki. Starannie wymieszać składniki.Wlać rozmącone
jajko i dobrze wyrobić. Składniki można połączyć wrobocie kuchennym.Zwilżonymi
wodą dłońmi uformować z mieszaniny 16 małych klopsików.Nadziać je na 4 płaskie, metalowe szpadki. Lekko posmarować
oliwą blachędo grilla oraz klopsiki.Rozgrzać grill i często obracając, zarumienić klopsiki przez 10 minut na średnim ogniu.W razie potrzeby dodatkowo posmarować
oliwą. Podawać z
ryżem albo zawinięte w ciepły
chleb pitta. ewent... z ziemniaczkami i surówką ale to już będzie po polsku a nie po Grecku