ßßß Cookit - przepis na Greckie klopsiki - keftedes

Greckie klopsiki - keftedes

nazwa

Wykonanie

4 porcje.
450 g chudej dobrze zmielonej jagnięciny
1 średnia cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
25 g świeżych okruchów z białego lub razowego chleba
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej mięty
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej zielonej natki pietruszki
sól i pieprz
1 rozmącone jajko
oliwa z oliwek, do smarowania
Mieloną jagnięcinę włożyć do miseczki,
cebulę zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z czosnkiem, okruchami,
miętą i zieloną natką pietruszki. Starannie wymieszać składniki.
Wlać rozmącone jajko i dobrze wyrobić. Składniki można połączyć w
robocie kuchennym.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z mieszaniny 16 małych klopsików.
Nadziać je na 4 płaskie, metalowe szpadki. Lekko posmarować oliwą blachę
do grilla oraz klopsiki.
Rozgrzać grill i często obracając, zarumienić klopsiki przez 10 minut na średnim ogniu.
W razie potrzeby dodatkowo posmarować oliwą. Podawać z ryżem albo zawinięte w ciepły chleb pitta. ewent... z ziemniaczkami i surówką ale to już będzie po polsku a nie po Grecku
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2010/07/greckie-klopsiki-keftedes.html