Wykonanie

Jest to danie, które w swoim smaku nawiązuje do arabskich klimatów.Mamy tu więc połączenie
mięsa, słodkich
moreli,
orzechów,
natki pietruszki i
mięty. Całość owinięta jest plastrami
szynki, które gwarantują, że
mięso po upieczeniu pozostaje bardzo soczyste.Rolada smakuje wspaniale zarówno na gorąco, jako danie obiadowe, ale także na zimno, jako „wędlina”.Gorąco polecam :)Uwaga :)W oryginalnej wersji (zaczerpniętej stąd) rolada wypełniona była farszem na bazie
kuskus. Ja „przetłumaczyłam” ten przepis na „język” diety
Męża.
Kuskus zastąpiłam drobną
kaszą jęczmienną, która w tej roli sprawdziła się naprawdę cudownie.Jednocześnie, chciałabym dodać, że w oryginalnym przepisie do farszu dodane było 1
jajko… o którym ja zapomniałam. Mimo to farsz nie rozpadał się. Myślę, że zawdzięczał to głównie „kleistości”
kaszy jęczmiennej.Składniki:3
filety z piersi kurczaka4-8 dużych plastrów
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)Farsz:1 szklanka ugotowanej drobnej
kaszy jęczmiennej1
cebula drobno posiekana1 przeciśnięty ząbek
czosnku1-2 łyżki
orzeszków piniowych½ szklanki posiekanych
suszonych moreli1 łyżka posiekanej świeżej
mięty1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
soku z cytrynyskórka otarta z połówki
cytryny1 roztrzepane
jajko (opcjonalnie – patrz uwagi powyżej)
sól i
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Przygotować farsz.
Cebulę wraz z
czosnkiem zeszklić na 3-4 łyżkach
oliwy. Wymieszać z ugotowaną
kaszą, orzeszkami piniowymi, posiekanymi
morelami,
miętą,
natką oraz tartą
skórką cytrynową (i ewentualnie roztrzepanym
jajkiem). Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.
Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem na cienkie sznycle. Na arkuszu folii aluminiowej rozłożyć plastry
szynki tak aby na siebie zachodziły. Na wierzchu ułożyć sznycle z
kurczaka (NIE SOLIĆ!), a na nich pas farszu. Całość zwinąć w roladę i owinąć ścisło 2 warstwami folii aluminiowej. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (ale najlepiej na całą noc).

Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni. Wstawić zawiniętą roladę i piec 30 minut. Po tym czasie (OSTROŻNIE ABY SIĘ NIE POPARZYĆ!) zdjąć folię aluminiową, roladę spryskać/posmarować
oliwą i piec kolejne 30 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić roladę na 5-10 minut aby „doszła”.Podawać od razu na gorąco lub na zimno jako
wędlinę.Smacznego :)