ßßß Cookit - przepis na ROLADA Z KURCZAKA

ROLADA Z KURCZAKA

nazwa

Wykonanie

Jest to danie, które w swoim smaku nawiązuje do arabskich klimatów.
Mamy tu więc połączenie mięsa, słodkich moreli, orzechów, natki pietruszki i mięty. Całość owinięta jest plastrami szynki, które gwarantują, że mięso po upieczeniu pozostaje bardzo soczyste.
Rolada smakuje wspaniale zarówno na gorąco, jako danie obiadowe, ale także na zimno, jako „wędlina”.
Gorąco polecam :)
Uwaga :)
W oryginalnej wersji (zaczerpniętej stąd) rolada wypełniona była farszem na bazie kuskus. Ja „przetłumaczyłam” ten przepis na „język” diety Męża. Kuskus zastąpiłam drobną kaszą jęczmienną, która w tej roli sprawdziła się naprawdę cudownie.
Jednocześnie, chciałabym dodać, że w oryginalnym przepisie do farszu dodane było 1 jajko… o którym ja zapomniałam. Mimo to farsz nie rozpadał się. Myślę, że zawdzięczał to głównie „kleistości” kaszy jęczmiennej.
Składniki:
3 filety z piersi kurczaka
4-8 dużych plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
Farsz:
1 szklanka ugotowanej drobnej kaszy jęczmiennej
1 cebula drobno posiekana
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1-2 łyżki orzeszków piniowych
½ szklanki posiekanych suszonych moreli
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połówki cytryny
1 roztrzepane jajko (opcjonalnie – patrz uwagi powyżej)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Przygotować farsz. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na 3-4 łyżkach oliwy. Wymieszać z ugotowaną kaszą, orzeszkami piniowymi, posiekanymi morelami, miętą, natką oraz tartą skórką cytrynową (i ewentualnie roztrzepanym jajkiem). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem na cienkie sznycle. Na arkuszu folii aluminiowej rozłożyć plastry szynki tak aby na siebie zachodziły. Na wierzchu ułożyć sznycle z kurczaka (NIE SOLIĆ!), a na nich pas farszu. Całość zwinąć w roladę i owinąć ścisło 2 warstwami folii aluminiowej. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (ale najlepiej na całą noc).
Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni. Wstawić zawiniętą roladę i piec 30 minut. Po tym czasie (OSTROŻNIE ABY SIĘ NIE POPARZYĆ!) zdjąć folię aluminiową, roladę spryskać/posmarować oliwą i piec kolejne 30 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić roladę na 5-10 minut aby „doszła”.
Podawać od razu na gorąco lub na zimno jako wędlinę.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/07/24/rolada-z-kurczaka