ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste spaghetti z oliwkami i anchois

Pełnoziarniste spaghetti z oliwkami i anchois

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z książki Nigellissima i zarazem kolejny na szybką i prostą kolację dla dwojga...
Składniki dla 2 osób:
200-250g pełnoziarnistego makaronu
10 oliwek bez pestek (w przepisie zielone, ja dałam czarne)
10 filecików anchois
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych (ja nie miałam, dałam pestki słonecznika)
kilka gałązek natki pietruszki
skórka starta z połówki cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zmiksuj pozostałe składniki, uważaj tylko na sól, bo anchois są już słone, po odcedzeniu dolej do nich ok. 1/4 szklanki wody z gotowania (nie wylewaj reszty!) i ponownie zmiksuj. Połącz z makaronem, jakby był za suchy dolej trochę wody z makaronu.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/04/penoziarniste-spaghetti-z-oliwkami-i.html