Kolejny przepis z książki Nigellissima i zarazem kolejny na szybką i prostą kolację dla dwojga...Składniki dla 2 osób:200-250g pełnoziarnistego makaronu10 oliwek bez pestek (w przepisie zielone, ja dałam czarne)10 filecików anchois2 ząbki czosnku2 łyżki orzeszków piniowych (ja nie miałam, dałam pestki słonecznika)kilka gałązek natki pietruszkiskórka starta z połówki cytryny2 łyżki soku z cytryny1/4 szklanki oliwy z oliweksól, pieprz do smakuMakaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zmiksuj pozostałe składniki, uważaj tylko na sól, bo anchois są już słone, po odcedzeniu dolej do nich ok. 1/4 szklanki wody z gotowania (nie wylewaj reszty!) i ponownie zmiksuj. Połącz z makaronem, jakby był za suchy dolej trochę wody z makaronu.Smacznego!