ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio lubię szpinak w każdej postaci - więc i w tym wydaniu bardzo mi smakował. Polecam wszystkim roladki ze szpinakiem, są proste w wykonaniu i oprócz wspaniałego smaku, wyglądają bardzo apetycznie. W sam raz na imprezę z ciepłym daniem:)
Potrzebujemy:
Podwójną pierś z kurczaka
garść świeżego szpinaku lub paczkę mrożonego
serek topiony
2 ząbki czosnku
garść suszonych śliwek
mąkę pszenną (u mnie wyjątkowo - żytnia - do zagęszczenia sosu)
bułkę tartą
sól, pieprz, tymianek
Szpinak przysmażamy na patelni, dodajemy zmiażdżony czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Mięso rozbijamy przez torebkę foliową. Solimy i pieprzymy.
Jedną powierzchnię kotleta smarujemy szpinakiem i kładziemy mały kawałek serka topionego. Możemy go zastąpić serkiem feta lub mozzarellą.
Zwijamy, (gdy zajdzie potrzeba to spinamy wykałaczką) obtaczamy w bułce tartej i przysmażamy na patelni.
Podsmażone zawijasy zalewamy wodą, dodajemy pokrojone drobno śliwki suszone i doprawiamy do smaku. Gotujemy przynajmniej pół godziny i zagęszczamy wodą z mąką.
U mnie podane z makaronem pełnoziarnistym i pszennym. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/05/roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-w.html