Wykonanie
Sałatka tajska z
wołowiną, najlepsza na ciepło, ale sprawdzi się też jako obiad do pracy (zwłaszcza jeśli pominiemy
cebulę i
czosnek). Dzięki dodatkowi
makaronu sojowego lub
ryżowego stanie się bardziej sycąca. Inspiracją był ten przepis.Składniki [4 porcje]:3 łyżki (1 płaska łyżka = 15 ml)
soku z limonkistarta skórka z dwóch
limonek2 łyżki
cukru brązowego lub białego2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
oleju sezamowego2 łyżki
sosu sojowego4 łyżki drobno startego
imbiru2 małe ząbki
czosnku (można pominąć)700 g
wołowiny na
stek200g
pomidorków koktajlowych1 długi
ogórek sałatkowy1
czerwona cebula (można pominąć)2 długie
chili - niezbyt ostre, pozbawione pestek1 pęczek świeżej
mięty1 pęczek
kolendry1 pęczek
tajskiej bazylii1/2 szklanki
orzechów nerkowcaok. 1/2 główki
sałaty lodowej1 opakowanie
makaronu ryżowego lub
sojowego*1 łyżka
oleju do smażenia/grillowaniaWykonanie:Połącz w małym słoiku sok wyciśnięty z
limonek,
cukier,
olej sezamowy,
sos sojowy i
rybny,
imbir i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Oczyścić z błon i umyć
mięso, osuszyć ręcznikiem papierowym. Umieścić
mięso w worku, wlać połowę sosu ze słoika. Przez folię natrzeć
mięso sosem - by doszedł w każde miejsce wspaniale je marynując.
Mięso odłożyć do lodówki na 2 godziny do zamarynowania, co jakiś czas przesuwając
soki z dna worka na wierzch
mięsa.Warzywa i
zioła umyć i osuszyć.
Sałatę lodową poszatkować,
pomidory przekroić na pół,
ogórek można obrać albo pozostawić skórkę, pokroić w półplasterki;
cebulę pokroić w piórka.
Chili przekroić na pół, usunąć pestki; drobno posiekać.
Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni - przez kilka minut aż zbrązowieją - albo w piekarniku. Liście
ziół oderwać od gałązek i porwać. (gałązki można wykorzystać np. do sporządzenia aromatycznego
wywaru warzywnego).Rozgrzać grill, patelnię grillowa albo zwykłą patelnię - na której rozprowadzić 1 łyżkę
oleju. Grillować po 2-3 minuty z każdej strony - w zależności od grubości
mięsa oraz od tego jak wysmażone lubimy. Przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową na 10 minut by
mięso odpoczęło.
Makaron przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Dobrze jest go przed zamoczeniem trochę porwać na mniejsze kawałki.Na talerzu umieścić
makaron, warzywa,
zioła i
orzechy. Polać sosem. Dodać cienko pokrojoną
wołowinę. Posypać drobno startą skórką
limonki. Od razu podawać.*wielkość opakowania zależy od apetytu, 1 małe opakowanie spokojnie powinno starczyć na dwie osoby