Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczne wytrawne pierogi z absolutnie fantastycznym nadzieniem z
zielonej soczewicy.
Bułki te pochodzą z kuchni podlaskiej/litewskiej i są tam bardzo popularne. Nie wiem na czym polega ich fenomen ale teraz już się nie dziwię, że cieszą się taka popularnością. Są trochę pracochłonne więc żeby się do nich nie zniechęcić, warto rozłożyć sobie pracę na raty. Ja przygotowałam farsz jednego dnia wieczorem a ciasto robiłam dnia kolejnego.Do upieczenia tych
bułek skłoniła mnie rozmowa z jedną z czytelniczek bloga ponieważ dostałam zapytanie o różnicę
między kakorami a soczewiakami sejneńskimi. Na tamtą chwilę nie za bardzo wiedziałam ale ponieważ takie ciekawostki zawsze były dla mnie atrakcyjne co nieco poszperałam. Internet nie jest zgodny co do soczewiaków. Oficjalne źródła podają, że
soczewiaki są to pierogi - potrawa całkowicie mączna, ale z dodatkiem
ziemniaków do ciasta. A jeśli zrobimy ciasto na drożdżach są to kakory. Dawniej były to pierogi tylko pieczone, najczęściej w piecu opalanym drewenem, dzisiaj, gdy żyjemy coraz szybciej, niestety pieczenie zostaje zastąpione smażeniem. Pierogi te nadziewano różnym farszem, np. kapuścianym, jednak ja pozostałam przy
soczewicy. Niestety, nie posiadam pieca na drewno więc upiekłam je tradycyjnie w piekarniku i zrobiłam ciasto na drożdżach więc są to chyba kakory ale z farszem z
soczewicy. Pierogi posypałam
czarnuszką, która wydaje mi się tu idealnie pasować. Żałowałam, że nie ugotowałam do nich czerwonego barszczu bo byłby to doskonały duet.

Składniki na farsz:1 szklanka
zielonej soczewicy3 łyżki
smalcu3
cebule1
marchewsól,
pieprz1 łyżeczka
majeranku2 ząbki
czosnkuNa patelni rozgrzać
smalec, dodać pokrojoną
cebulę i startą
marchewkę i smażyć przez chwilę. Dodać również przeciśnięty przez praskę
czosnek i
zioła.
Soczewicę przepłukać i dodać do warzyw. Podlać
wodą i dusić tak długo, aż
soczewica będzie miękka. Jeśli
woda wyparuje należy podlać ponownie, aż do miękkości
soczewicy ale farsz nie może zawierać
wody. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Składniki na ciasto:1 kg
ziemniaków700 g
mąki pszennej50 g
drożdży1 łyżeczka
cukru2
jajkasól100 ml
mlekaZiemniaki obrać i ugotować. Lekko przestudzone przepuścić przez praskę. Z
drożdży, łyżki ciepłego
mleka i odrobiny
mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 min. Do
ziemniaków dodać
drożdże,
jajka,
mąkę cukier,
sól, resztę
mleka. Wszystko dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować i urywać małe kawałki. Rozpłaszczać je na dłoni, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Formować pierogi, tradycyjne mają długość 10 cm i grubość 2 cm. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec je około 20 - 30 min. Ja, swoje pierogi posmarowałam
mlekiem i posypałam
czarnuszką.Smacznego:)