Wykonanie
Dwie proste potrawy połączyłam w jedno i muszę Wam powiedzieć, że obiad wyszedł pierwsza klasa. Bardzo sycąco i domowo, bo nie jest to raczej danie restauracyjne: coś w rodzaju babki ziemniaczanej z pieczoną
białą kiełbasą. Po jednej porcji człowiek jest najedzony na pół dnia, ale jako że mamy jesień to na takie właśnie cieplutkie pyszności ma się ochotę, prawda?
Składniki :ok. 2 kg
ziemniaków, startych na drobnej tarce1 duża
cebula, drobno posiekana lub również starta2-3 łyżki
mąki pszennej2
jajka1 czubata łyżka suszonego
majerankusól,
pieprz do smaku5-6 białych kiełbasek2 łyżeczki delikatnej
musztardysmalec do posmarowania formy3 łyżki
oleju3 łyżki
mleka do posmarowania zapiekankiPrzygotowanie :Starte
ziemniaki i
cebulę przekładam do miski, dodaję
jajka,
przyprawy i
mąkę. Mieszam dokładnie, po czym przekładam masę do wysmarowanej dość grubo
smalcem formy.
Kiełbaski nacinam w kratkę z jednej strony i wciskam w ziemniaczaną masę. Na każdej
kiełbasce rozsmarowuję trochę
musztardy. Całość lekko polewam
olejem, oprószam jeszcze
majerankiem i
pieprzem. Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 80 minut, Gdy boki zapiekanki są mocno rumiane i odstają od brzegów formy, smaruję wszystko
mlekiem (najłatwiej to zrobić pędzelkiem) i jeszcze chwilę piekę, by się ładnie zarumieniło. Podaję na gorąco.Przepis autorski.