Wykonanie
Nie może ich zabraknąć na wigilijnym
stole :)Ale nie musimy czekać aż do wigilii, na imprezki rodzinne w sam raz :)))

Składniki:
ciasto drożdżowe:100 ml
mleka ciepłego30 g
drożdży świeżych2
żółtka1
jajko50 g
margaryny2 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
cukru, szczypta
solifarsz:30-40 dag
kapusty kiszonej5 średnich
pieczarek1
cebula1 grzybek suszony
sól,
pieprz, kucharek,
czosnek granulowany,
majeranekdodatkowo: 1 łyżka
smalcu, 1
jajo do smarowaniaKruszymy
drożdże do miseczki, dodajemy ciepłe
mleko,
cukier, 2 łyżki
mąki, mieszamy. Czekamy chwilę by ruszyły.
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do
drożdży razem z
żółtkami,
jajkiem,
solą i
mąką. Wyrabiamy na gładkie ciasto, odstawiamy by podwoiło swoją objętość.Gdy ciasto rośnie robimy farsz.
Kapustę kiszoną dobrze odciskamy z soku (u mnie były dwie dobre garście) gdy za kwaśna możemy przepłukać
wodą. Ja tego nie robię bo lubię kwaśną
kapustkę, w dodatku z delikatnie słodkim
ciastem jest w sam raz. Gotujemy do miękkości z suszonym
grzybkiem około 15 minut.
Cebulkę kroimy w kostkę, rumienimy na
smalcu dodajemy posiekane
pieczarki i dusimy aż będą miękkie
pieczarki.Do obgotowanej, chłodnej, odciśniętej i drobno posiekanej
kapusty dodajemy
cebulę z
pieczarkami (
grzybka z
kapusty bardzo drobno siekamy i też dodajemy). Doprawiamy
solą,
pieprzem,
przyprawami do smaku.

Nasze ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż brzegu ciasta wykładamy nasz farsz (około 1/3),zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników (u mnie były to 3 paski).Nożem możemy zrobić lekkie nacięcia ozdobne i dzielimy na mniejsze kawałki.

Kapuśniaczki układać na blaszce, smarować wierzch roztrzepanym
jajkiem, piec około 20 minut w 180*C.

Upieczone i pachnące kapuśniaczki podajemy z czerwonym barszczykiem.SMACZNEGO