Wykonanie
Polecam dzisiaj przepyszne paszteciki z
ciasta francuskiego, nadziane wspaniałym
kurczakowym mięsem. Są tak pyszne, że blyskawicznie znikają ze stołu. Jest to idealna przystawka, do której doskonale pasuje
sałata lodowa lub
sałatka z
pomidorów. Można też przygotować paszteciki w stylu śródziemnomorskim i zastąpić
kolendrę bazylią a
chili -
suszonymi pomidorami.

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiemSkładniki:5 płatów mrożonego
francuskiego ciasta300-400 g
piersi kurczaka2 łyżeczki posiekanej
kolendry3 ząbki
czosnku2
szalotki2 czerwone
paprycznki chili140 g
boczkujajkosól,
pieprzmak lub
sezamżółtkoRozmrozić ciasto i rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Pokroić
piersi kurczaka na kawałki, a także posiekać grubo
boczek,
kolendrę,
cebulę,
czosnek oraz
papryczki chili. Zmiksować
kurczaka razem z
boczkiem,
czosnkiem,
szalotkami,
kolendrą,
chili. Dodać
jajko,
sól,
pieprz. Wymieszać i przełożyć nadzienie to plastikowej
torebki. Na stolnicy posypanej
mąką rozwałkować ciasto na prostokąty o wymiarach 20x6 cm. W plastikowej torebce z nadzieniem zrobić otwór o średnicy około 1 cm i wycisnąć masę na środek płatów ciasta. Brzegi posmarować rozmieszanym
żółtkiem, pozostawiając troszkę do późniejszego smarowania pasztecików. Skleić ciasto nad nadzieniem, tworząc długą roladę. Każdy pokroić na 4-5 kawałków i ułożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja, tym razem ulepiłam trójkątne pierożki.) Posmarować paszteciki pozostałym
żółtkiem, posypać je makeim lub
sezamem i piec przez około 15 minut, aż się zrumienią.Smacznego:)