Wykonanie
Nie wiem
czemu, ale chciałam na piątkową ucztę przygotować
kurczaka. Wiedziałam jedynie, że ma być w miarę prosty, ładnie się prezentować i dać się przygotować wcześniej. Przejrzałam całą listę Must Try i okazało się, że jest na niej jedna pozycja aż 4
razy. Po linkach
doszłam do źródła . Stwierdziłam, że to nie może być bardzo trudne, skoro tyle osób to przygotowywało i to z dużymi sukcesami :) Trochę sprawdziły się moje obawy co do rozmiękającego
spodu (już podczas jedzenia), ale smaku to nie psuje, więc nie
będę kombinować. Wyszło bardzo smacznie :) Mam ochotę pokombinować z innymi dodatkami, choć te były super :)Nie robiłam w trakcie zdjęć, bo o tym nie pomyślałam po prostu, więc poprosiłam G. żeby mi zrobił obrazki instruktażowe. Mam nadzieję, że Wam pomogą :)
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2012_slash_02_slash_Kurczak-w-ciescie-francuskim/l/798060883.jpg)
składniki na 2 porcje:- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 1 zwinięty płat
ciasta francuskiego- 4-5
pieczarek- 1/2
cebuli-
czosnek-
sól i
pieprz- 4 duże plastry surowego
wędzonego boczku- 1
jajko (do smarowania)
Pieczarki i
cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z
czosnkiem i
przyprawami do odparowania wszystkich
soków. Odstawić do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka podzielić i oczyścić.
Ciasto francuskie rozmrozić w lodówce i zimne rozłożyć na papierze do pieczenia. Wyciąć 2 prostokąty o wymiarach 25x16cm. Krótsze boki ponacinać do środka co 2cm na długości ok. 8cm.
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2012_slash_02_slash_Kurczak-w-ciescie-francuskim/l/-67941362.jpg)
(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)
Filet z kurczaka położyć na środku ciasta.
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2012_slash_02_slash_Kurczak-w-ciescie-francuskim/l/-2086637147.jpg)
(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Na
kurczaka wyłożyć smażone
pieczarki, lekko przyklepać.
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2012_slash_02_slash_Kurczak-w-ciescie-francuskim/l/-1756462454.jpg)
(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Położyć plastry
boczku wzdłuż
piersi z kurczaka, podwinąć pod spód, aby
pieczarki się nie zsuwały.
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2012_slash_02_slash_Kurczak-w-ciescie-francuskim/l/-1230744742.jpg)
(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Paski ciasta zawinąć "na zakładkę" zostawiając szczeliny, żeby para miała gdzie uchodzić.
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2012_slash_02_slash_Kurczak-w-ciescie-francuskim/l/-949185559.jpg)
(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Paski posmarować roztrzepanym
jajkiem. Odłożyć zawiniątka na 20 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec 25-30 minut aż ciasto będzie złote i chrupkie.
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2012_slash_02_slash_Kurczak-w-ciescie-francuskim/l/361353659.jpg)
![](/Data/Images/redandpale.blox.pl\2012_slash_02_slash_Kurczak-w-ciescie-francuskim/l/-352174577.jpg)
- - -