ßßß
składniki na 2 porcje:- 1 podwójna pierś z kurczaka- 1 zwinięty płat ciasta francuskiego- 4-5 pieczarek- 1/2 cebuli- czosnek- sól i pieprz- 4 duże plastry surowego wędzonego boczku- 1 jajko (do smarowania)Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z czosnkiem i przyprawami do odparowania wszystkich soków. Odstawić do ostygnięcia. Pierś z kurczaka podzielić i oczyścić. Ciasto francuskie rozmrozić w lodówce i zimne rozłożyć na papierze do pieczenia. Wyciąć 2 prostokąty o wymiarach 25x16cm. Krótsze boki ponacinać do środka co 2cm na długości ok. 8cm.
(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Filet z kurczaka położyć na środku ciasta.
(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Na kurczaka wyłożyć smażone pieczarki, lekko przyklepać.
(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Położyć plastry boczku wzdłuż piersi z kurczaka, podwinąć pod spód, aby pieczarki się nie zsuwały.
(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Paski ciasta zawinąć "na zakładkę" zostawiając szczeliny, żeby para miała gdzie uchodzić.
(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Paski posmarować roztrzepanym jajkiem. Odłożyć zawiniątka na 20 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec 25-30 minut aż ciasto będzie złote i chrupkie.
- - -