Wykonanie
Nie wiem
czemu, ale chciałam na piątkową ucztę przygotować
kurczaka. Wiedziałam jedynie, że ma być w miarę prosty, ładnie się prezentować i dać się przygotować wcześniej. Przejrzałam całą listę Must Try i okazało się, że jest na niej jedna pozycja aż 4
razy. Po linkach
doszłam do źródła . Stwierdziłam, że to nie może być bardzo trudne, skoro tyle osób to przygotowywało i to z dużymi sukcesami :) Trochę sprawdziły się moje obawy co do rozmiękającego
spodu (już podczas jedzenia), ale smaku to nie psuje, więc nie
będę kombinować. Wyszło bardzo smacznie :) Mam ochotę pokombinować z innymi dodatkami, choć te były super :)Nie robiłam w trakcie zdjęć, bo o tym nie pomyślałam po prostu, więc poprosiłam G. żeby mi zrobił obrazki instruktażowe. Mam nadzieję, że Wam pomogą :)

składniki na 2 porcje:- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 1 zwinięty płat
ciasta francuskiego- 4-5
pieczarek- 1/2
cebuli-
czosnek-
sól i
pieprz- 4 duże plastry surowego
wędzonego boczku- 1
jajko (do smarowania)
Pieczarki i
cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z
czosnkiem i
przyprawami do odparowania wszystkich
soków. Odstawić do ostygnięcia.
Pierś z kurczaka podzielić i oczyścić.
Ciasto francuskie rozmrozić w lodówce i zimne rozłożyć na papierze do pieczenia. Wyciąć 2 prostokąty o wymiarach 25x16cm. Krótsze boki ponacinać do środka co 2cm na długości ok. 8cm.

(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)
Filet z kurczaka położyć na środku ciasta.

(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Na
kurczaka wyłożyć smażone
pieczarki, lekko przyklepać.

(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Położyć plastry
boczku wzdłuż
piersi z kurczaka, podwinąć pod spód, aby
pieczarki się nie zsuwały.

(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Paski ciasta zawinąć "na zakładkę" zostawiając szczeliny, żeby para miała gdzie uchodzić.

(kliknij na obrazek, aby go powiększyć)Paski posmarować roztrzepanym
jajkiem. Odłożyć zawiniątka na 20 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec 25-30 minut aż ciasto będzie złote i chrupkie.


- - -