ßßß Cookit - przepis na Szaszłyk w filecie

Szaszłyk w filecie

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja na świąteczny obiad. Można go przygotować wcześniej aby w spokoju świętować razem z innymi. Takie kolorowe mięsko zaciekawi przybyłych gości. Mi bardzo smakowało, a przepis zaczerpnięty z książki siostry Anastazji.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
6 małych cebulek
1-15 dag boczku
6 pieczarek marynowanych
2-3 jajka
bułka tarta
tłuszcz
sól
pieprz
patyki na szaszłyki
Wykonanie:
Filety pokroić na porcje, przyprawić i rozbić. Cebulki pokroić na połówki w poprzek. Boczek pokroić w kostkę. Na patyczek nadziewać połówki cebulki, boczek, pieczarkę. Można kawałek ananasa, brzoskwini, śliwki suszonej lub papryki. Zakończyć drugą połową cebulki. W rozbite piersi kurczaka zawinąć szaszłyk, opanierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć. Po wystudzeniu przekroić szaszłyk wzdłuż patyczka na dwie połówki. Przed podaniem mięso podgrzać.
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2013/12/szaszyk-w-filecie.html