Wykonanie

Wprawdzie kulebiak tradycyjnie przygotowuje się z
ciasta drożdżowego, ale francuskie nadaje mu wybornego smaku.filety miruny 4 płaty (lub inna
ryba)
bulion warzywny 2 kostki
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyszpinak mrożony 4-6 wałeczków
ciasto francuskie gotowego (ok. 300 g)
masło 2 łyżki
czosnek 3 ząbkikawałek
papryczki chilisóljajo 1opcjonalnie
sezam lub
mak
Na patelni rozgrzać
masło, dodać zmiażdżony lub posiekany
czosnek i skruszoną
chili, lekko poddusić, dodać
szpinak, przyprawić
solą, odparować kilka minut, wystudzić.Kostki
bulionowe zalać 1 l wrzątku, dodać
przyprawy, zagotować. Włożyć porcje
ryby, gotować przez 10 minut. Mirunę wyjąć, osączyć.


Podłużną blaszkę (32x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na tym pas
ciasta francuskiego, by zakrywało boki. Wyłożyć
szpinak a na nim ułożyć
rybę.

Przykryć
ciastem, zlepić boki. Górną część ciasta naciąć kilka
razy. Posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni.

Jeśli zostanie kawałek ciasta – można wyciąć ozdobne gwiazdki itp. ułożyć na kulebiaku. Całość posypać
makiem lub
sezamem.