Wykonanie
Kolejne danie chińskie w mojej kuchni to tradycyjna
wieprzowina z regionu kantońskiego.
Papryka,
ananas i
chińskie przyprawy gwarantują bardzo smaczny obiad. Jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.

Składniki:2 grube kotlety wieprzowe4 plastry
ananasa z puszki1
papryka1
marchewka,3-4
łodygi selera naciowego,1 pęczek
zielonej cebulki razem ze
szczypioremolejsól,
pieprz.
sok z ananasa3 łyżki
octu winnego z
białego wina2 łyżki ciemnego
sosu sojowego1 szklanka
bulionu warzywnego1 łyżka
brązowego cukrusól,
pieprzu2 łyżki
mąki kukurydzianej.Do soku z
wodą dodać
ocet,
sos sojowy,
bulion,
cukier,
sól i
pieprz. Dodać
mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać trzepaczką. Plastry
ananasa pokroić na 8 części.
Paprykę oczyścić usuwając nasiona i powięzi, po czym pokroić w paski.
Marchewkę obrać, pokroić na kawałki długości ok. 5-6 cm, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, które z kolei pokroić w słupki.
Cebulki umyć - jeśli są duże to główki pokroić w piórka, jeśli są małe to razem ze
szczypiorem pokroić na kawałki 2,5 cm.
Selera oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą.
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paseczki. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać
olej (ok. 2 łyżek) i wrzucić
mięso. Smażyć na sporym ogniu, aż nabierze rumieńców - nie zapominając o mieszaniu. Dodać warzywa i smażyć ok. 3-5 minut, aż zmiękną. Oczywiście cały czas mieszając. Wymieszać jeszcze raz sok i zalać
mięso z warzywami. Dodać
ananasa i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Danie podawać z
ryżem.Smacznego:)