Wykonanie
To oczywiście nie kanapka ale nazwa ciasta.
Biszkopt czekoladowy jest tak mięciutki jak powinien, do tego dość dobrze nasączony,
mus owocowy wspaniale orzeźwia a masy z
mleka w proszku chyba nie muszę reklamować. Nieskromnie muszę powiedzieć, że to ciasto naprawdę mi się udało. Polecam go Waszej uwadze.

Składniki na
biszkopt:6 jaj1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
oleju1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy2 łyżki
kakaoSkładniki na mus
truskawkowy:50 dag
truskawek4 łyżki
cukrugalaretka truskawkowaSk ładniki na masę:1/2
margaryny ( u mnie
masło)2
żółtka1 całe
jajo1 szklanka
mleka w proszku ( u mnie ok. 1,5)2 łyżki
żelatyny1/2 szklanki
cukru2
serki homogenizowane,
waniliowesok z cytrynydowolny
alkohol do nasączenia (ok. szklanki, u mnie
nalewka waniliowa)
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier, później
żółtka. W misce wymieszać
mąkę, proszek,
cukier waniliowy i
kakao. Dodawać powoli
produkty sypkie i
olej. Wmieszać do
białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach). Po wystudzeniu
biszkopt przekroić na pół.
Truskawki podlać dwiema łyzkami
wody, dodac
cukier i podgrzać. Jeszcze gorące zmiksować , dodać
galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.Utrzeć
masło, dodać
serki na przemian z
mlekiem w proszku. Ubić na parze 2
żółtka i
jajo z
cukrem, wystudzone dodać do masy, delikatnie, żeby się nie zważyła. Dodać rozpuszczoną wcześniej
żelatynę. Nasączyć
biszkopt, wyłożyć tężęjący mus, a następnie wyłożyć masę, przykryć drugą połową
biszkoptu i również go nasączyć. Wierzch można polać polewą lub posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)