ßßß
5 jaj200 gramów cukru (dałam 175)1 opakowanie cukru waniliowego (dałam 1,5 łyżki cukru z wanilią)1 kostka masła lub margaryny (dałam 200 gramów stopionego, schłodzonego masła)180 gramów mąki pszennej tortowej140 gramów mąki ziemniaczanej20 gramów kakao0,5 opakowania proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki)Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorąca wodą na sztywną masę.Wmieszać ( oczywiście zmiksowałam) przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i schłodzone roztopione masło.2/3 masy nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką (dałam krupczatkę) formy keksowej. Pozostałą połączyć z kakao. Nałożyć na środek jasnej masy.
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po jakichś 20 minutach zobaczycie jak ciemne ciasto super się zapadnie w jasnym, ekstra ! :))