Wykonanie
Bardzo rasowa babka piaskowa, klasyczna, idealna, taka jaka powinna być, szybka i łatwa, polecam :)Jedyne co zmieniłam, to zmniejszyłam ilość
cukru, reszta bz jak to mówią :)
5 jaj200 gramów
cukru (dałam 175)1 opakowanie
cukru waniliowego (dałam 1,5 łyżki
cukru z
wanilią)1 kostka
masła lub
margaryny (dałam 200 gramów stopionego, schłodzonego
masła)180 gramów
mąki pszennej tortowej140 gramów
mąki ziemniaczanej20 gramów
kakao0,5 opakowania
proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki)
Jaja z
cukrem i
cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorąca
wodą na sztywną masę.Wmieszać ( oczywiście zmiksowałam) przesianą
mąkę pszenną i ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i schłodzone roztopione
masło.2/3 masy nałożyć do posmarowanej
masłem i posypanej
mąką (dałam krupczatkę) formy keksowej. Pozostałą połączyć z
kakao. Nałożyć na środek jasnej masy.
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po jakichś 20 minutach zobaczycie jak ciemne ciasto super się zapadnie w jasnym, ekstra ! :))