ßßß Cookit - przepis na Cynamonowiec

Cynamonowiec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Cynamonowiec
Opis:
Pyszne ciasto jabłkowe z bakaliami i bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajka 4 sztuk
cukier 0,75 szklanek
olej 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
Cynamon 2 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
jabłka 5 sztuk
rodzynki 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
kakao 1,5 łyżek stołowych
margaryna 50 gramów
cukier 0,25 szklanek
adwokat 3 łyżek stołowych
mąka ziemiaczana 1 łyżek deserowych
migdały według uznania
Wykonanie:
Olej zmiksować z cukrami i jajkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wszystko utrzeć mikserem na jednolitą masę. Obrane jabłka pokroić na małe cząstki i wymieszać, łyżką, z masą, dodać wymoczone, osączone rodzynki oraz posiekane orzechy, dobrze wymieszać. Masę przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. zimne ciasto oblać polewą kakaową i obsypać posiekanymi migdałami.
Polewa: w rondelku rozpuścić, margarynę wymieszaną z kakao, cukrem(0,25 szklanki), adwokatem i mąką ziemniaczaną. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i całkowicie się połączy, a cukier rozpuści. Po zdjęciu z ognia, chwilę mieszać i jeszcze ciepłą oblać zimne ciasto.
Uwagi:
Adwokat można zastąpić mlekiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: Kasia i Tomek
Data: 2009-04-30
Wyglada pysznie!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7560/Cynamonowiec