Wykonanie
« Powrót  CynamonowiecOpis:Pyszne ciasto
jabłkowe z
bakaliami i bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam.

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajka 4 sztuk
cukier 0,75 szklanek
olej 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
Cynamon 2 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
jabłka 5 sztuk
rodzynki 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
kakao 1,5 łyżek stołowych
margaryna 50 gramów
cukier 0,25 szklanek
adwokat 3 łyżek stołowych
mąka ziemiaczana 1 łyżek deserowych
migdały według uznaniaWykonanie:
Olej zmiksować z
cukrami i
jajkami, dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i wszystko utrzeć mikserem na jednolitą masę. Obrane
jabłka pokroić na małe cząstki i wymieszać, łyżką, z masą, dodać wymoczone, osączone
rodzynki oraz posiekane
orzechy, dobrze wymieszać. Masę przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. zimne ciasto oblać polewą
kakaową i obsypać posiekanymi
migdałami.Polewa: w rondelku rozpuścić,
margarynę wymieszaną z
kakao,
cukrem(0,25 szklanki),
adwokatem i
mąką ziemniaczaną. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i całkowicie się połączy, a
cukier rozpuści. Po zdjęciu z ognia, chwilę mieszać i jeszcze ciepłą oblać zimne ciasto.Uwagi:
Adwokat można zastąpić
mlekiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor:
Kasia i TomekData: 2009-04-30Wyglada pysznie!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: