ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekmąka ziemniaczana 0.6 szklanekproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychcukier 1 szklanekcukier waniliowy 10 gramówadwokat 0.5 szklanekolej 0.5 szklanekmargaryna 237.5 gramówkakao 1.5 łyżek stołowychajerkoniak 2 łyżek stołowychmleko 1 łyżek stołowychWykonanie:Margarynę (0.75 kostki), olej, cukier (0.75 szklanki), cukier waniliowy i alkohol zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Do wystudzonej masy dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem, dobrze wszystko połączyć. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy z kominem, wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 60 minut w 180stopniach.Przygotowanie polewy: do rondelka dać kakao, cukier (0.25 szklanki), mąkę ziemniaczaną (1 łyżka), mleko, ajerkoniak, margarynę (50 g) i podgrzewać, mieszając, aż zgęstnieje.Zimną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: BeciaData: 2009-02-08Do tej babki daje się 5 jajek.Autor: kucharka23Data: 2009-02-05W składnikach nie ma uwzględnionej ilości jajek. Skąd wiem, ile mam dodać żółtek do masy, aby ciasto wyszło jak najlepsze ?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: