ßßß
Została mi dosłownie garści wiśni więc musiałam zrobić Fale Dunaju, uwielbiam to ciasto właśnie ze świeżymi owocami. Nie twierdze ze wiśnie mrożone lub z komputu się nie nadają, ale świeże prosto z drzewka nadaje ciastu niepowtarzalnego aromatu.Ciasto5 jaj, 2 szklanki mąki, 150 ml mleka, 150 ml oleju, szklanka cukru, cukier waniliowy,2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g wiśniKrem:2 jajka, 250 g margaryny, szklanka cukru, cukier waniliowy. Kakao do dekoracjiCiasto:Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciągle ubijając, stopniowo dodawac mleko oraz olej. Gdy masa się połączą dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka. W oddzielnej misce ubić sztywną pianę z białek i podzielić na pół dodać do jasnej i ciemnej masy delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem). Na spód wylewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minutKremJajka miksować z cukrem i cukrem waniliowym na parze wodnej do czasu aż masa jajeczna potroi swoją objętości (około 15 minut). Tak powstałą masę najlepiej przelać do innego naczynia aby cokolwiek przestygła. W oddzielnym naczyniu zmiksować masło aż zrobi się puszyste, cały czas miksując masło dodawać po łyżce masę jajeczną, miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Powstały krem wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować