ßßß Cookit - przepis na Metrowiec

Metrowiec

nazwa

Wykonanie

Metrowiec
20:57 Jedz Taniej 8 Comments
Metrowiec. Nie wiem skąd się wzięła akurat taka nazwa na to ciasto, ale poznanie etymologii tego pojęcia nie jest mi do życia niezbędne. W sumie chyba niewielu z nas zastanawia się dlaczego - dla przykładu - babka jest babką? Odstawmy na bok terminologiczne dywagacje i przejdźmy do faktów. Ciasto w smaku jest wyśmienite, a to w tym całym galimatiasie jest najważniejsze.
Przepis jako pierwsza wprowadziła babcia, przez lata przyprawiając mnie o kolejne kilogramy. Tego ciasta po prostu nie da się nie jeść. Na zdjęciu powyżej znajduje się metrowiec w wykonaniu mojej siostry, Agnieszki Pakuły. Zapraszam do przepisu.
Potrzebujemy:
ciasto:
6 jaj
30 dag cukru pudru,
30 dag mąki,
15 łyżek oleju,
8,5 łyżki wody ciepłej,
1,5 łyżki kakao,
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem:
4 szklanki mleka,
półtorej szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki pszennej,
półtorej kostki margaryny
Przygotowanie:
Krem:
1. Trzy szklanki mleka zagotować z cukrami.
2. resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną.
3. dodać do gotującego się mleka, zagotować i ostudzić.
4. margarynę utrzeć i dodać ostudzona masę budyniową. Cały czas ocierać.
Ciasto:
1. żółtka utrzeć z cukrem dodać ciepła wodę i olej.
2. dodać mąkę z proszkiem
3. ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
4. podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao
5. piec w wąskich formach w temp. 160-180 stopni, ok. 30 min.
Ostatnia faza - przekładanie ciasta
1. upieczone ciasto pokroić po długości w poziomie na 3części.
2. układać na przemian przekładając masą.
3. kroić po skosie
Jak macie na tyle wiary w siebie to proponuję przepis wykorzystać, bo jest to moje ulubione ciasto :)
Polecam !
Źródło:http://cozjesc.blogspot.com/2013/02/metrowiec.html