Wykonanie
Metrowiec20:57 Jedz Taniej 8 Comments
Metrowiec. Nie wiem skąd się wzięła akurat taka nazwa na to ciasto, ale poznanie etymologii tego pojęcia nie jest mi do życia niezbędne. W
sumie chyba niewielu z nas zastanawia się dlaczego - dla przykładu - babka jest babką? Odstawmy na bok terminologiczne dywagacje i przejdźmy do faktów. Ciasto w smaku jest wyśmienite, a to w tym całym galimatiasie jest najważniejsze.Przepis jako pierwsza wprowadziła babcia, przez lata przyprawiając mnie o kolejne kilogramy. Tego ciasta po prostu nie da się nie jeść. Na zdjęciu powyżej znajduje się metrowiec w wykonaniu mojej siostry, Agnieszki Pakuły. Zapraszam do przepisu.Potrzebujemy:ciasto:6 jaj30 dag
cukru pudru,30 dag
mąki,15 łyżek
oleju,8,5 łyżki
wody ciepłej,1,5 łyżki
kakao,4 łyżeczki
proszku do pieczenia,Krem:4 szklanki
mleka,półtorej szklanki
cukru,1
cukier waniliowy,3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki pszennej,półtorej kostki
margarynyPrzygotowanie:Krem:1. Trzy szklanki
mleka zagotować z
cukrami.2. resztę
mleka wymieszać z
mąką ziemniaczaną i pszenną.3. dodać do gotującego się
mleka, zagotować i ostudzić.4.
margarynę utrzeć i dodać ostudzona masę budyniową. Cały czas ocierać.Ciasto:1.
żółtka utrzeć z
cukrem dodać ciepła
wodę i
olej.2. dodać
mąkę z proszkiem3. ubić pianę z
białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.4. podzielić na 2 części, do jednej dodać
kakao5. piec w wąskich formach w temp. 160-180 stopni, ok. 30 min.Ostatnia faza - przekładanie ciasta1. upieczone ciasto pokroić po długości w poziomie na 3części.2. układać na przemian przekładając masą.3. kroić po skosieJak macie na tyle wiary w siebie to proponuję przepis wykorzystać, bo jest to moje ulubione ciasto :)Polecam !