ßßß
Co potrzebujemy:Ciasto5 jaj1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru2 łyżki oleju4 łyżki kakao1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa kokosowo-budyniowa0,5 l mleka250 g margaryny (może być też masło)3/4 szklanki cukru2 czubate łyżki mąki pszennej2 czubate łyżki mąki kartoflanki+ok 200 g wiórków kokosowych i 2 łyżeczki cukru* proporcje na blaszkę o wymiarach ok 25x31 cm1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dorzucamy żółtka, olej, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, stale miksując.Małymi porcjami dodajemy mąkę i kakao, mieszamy, nie miksujemy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy przez ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2. Na patelni roztapiamy troszkę masła, dodajemy wiórki i cukier. Mieszamy i podsmażamy do zrumienienia.3. Przygotowujemy krem. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Na końcu wsypujemy 3/4 podsmażonych wiórków kokosowych. Pozostałą część pozostawiamy na wierzch ciasta.4. Przestygnięte ciasto przecinamy wzdłuż na dwa płaty. Na jeden wykładamy większą połowę masy i przykrywamy drugim płatem. Wierzch smarujemy pozostałą częścią kremu i obsypujemy podsmażonym kokosem.SMACZNEGO :)