Wykonanie
Ciasto wymyślone zostało pod wpływem impulsu, gdy okazało się, że w
sumie to nie mamy pomysłu na weekendowe słodkości. W domu był
kokos i podstawowe składniki. W końcu wybraliśmy ciasto
biszkoptowe, które wychodzi zawsze pyszne (do tego z dnia na dzień robi się coraz lepsze ;)) i krem z nutą
kokosu. Taka wersja nie była jeszcze u mnie serwowana, a zasmakowała wszystkim (za wyjątkiem jednej osoby, która
kokosu nie preferuje ;))A co waszym zdaniem można jeszcze dodać do masy budyniowej, aby urozmaicić jej smak? :)
Co potrzebujemy:Ciasto5 jaj1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 łyżki
oleju4 łyżki
kakao1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
kokosowo-budyniowa0,5 l
mleka250 g
margaryny (może być też
masło)3/4 szklanki
cukru2 czubate łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki kartoflanki+ok 200 g
wiórków kokosowych i 2 łyżeczki
cukru* proporcje na blaszkę o wymiarach ok 25x31 cm1.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i miksujemy. Następnie dorzucamy
żółtka,
olej,
cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia, stale miksując.Małymi porcjami dodajemy
mąkę i
kakao, mieszamy, nie miksujemy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy przez ok 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2. Na patelni roztapiamy troszkę
masła, dodajemy wiórki i
cukier. Mieszamy i podsmażamy do zrumienienia.3. Przygotowujemy krem. 250 ml
mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z
cukrem i
mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się
mleka i cały czas mieszamy, aż
zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Na końcu wsypujemy 3/4 podsmażonych
wiórków kokosowych. Pozostałą część pozostawiamy na wierzch ciasta.4. Przestygnięte ciasto przecinamy wzdłuż na dwa płaty. Na jeden wykładamy większą połowę masy i przykrywamy drugim płatem. Wierzch smarujemy pozostałą częścią kremu i obsypujemy podsmażonym
kokosem.SMACZNEGO :)