Wykonanie
Wśród świątecznych wypieków nie powinno zabrakną ć babki,u mnie piaskowa,taką lubię najbardziej:).Babka wyszła naprawdę pyszna.
SKŁADNIKI:250 g
margaryny1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1 1/2 szklanki
mąki tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 jaj1 łyżka
kakaoPrzygotowanie:
Margarynę lekko podgrzewamy,wrzucamy do miski z
cukrem i
cukrem waniliowym,ucieramy mikserem na puszystą masę.Następnie dodajemy po jednym
jajku i miksujemy. Do masy wsypujemy
mąki i proszek.Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy.Formę na babkę smarujemy
olejem i sypiemy
bułką tartą. Powstałe ciasta wlewamy do formy naprzemiennie.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180* C, przez około 50-60 minut.Po wyjęciu z formy posypujemy babkę
cukrem pudrem.