ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegoszałwia 5 listkówmule 1 kilogramówczosnek 5 ząbkibagietka 1 sztukchili 1 sztukliść laurowy 2 sztukpomidory z puski 400 gramówwoda 2,5 litrówwino białe wytrawne 350 mililitrówseler naciowy 100 gramówmarchew 1 sztukcebula 1 sztukoliwa z oliwek 150 mililitrówsól według uznaniapieprz według uznaniadorsz 1 kilogramówmorska ryba 500 gramówfilety z barweny 1,3 kilogramówkałamarnica 400 gramówhomar 500 gramówWykonanie:Umyć pod bieżącą wodą homara i na desce do krojenia przeciąć go wzdłuż a następnie na pół. Wyjąć mięso z dolnych części, ciemne wnętrzności usunąć i wyrzucić. Mięso jadalne pokroić na grube paski. Następnie wyłamać nożyce i rozbić tłuczkiem aż do mięsa. Skorupki zostawić a mięso ze szczypiec wydobyć. Pozostałe owoce morza: kałamarnicę, homara i ryby posolić i popieprzyć. Odstawić by się przegryzło. Do patelni (o dużych rozmiarach) wlać oliwę 5 łyżek ,cebulę, seler i marchew zrumienić na złotawy kolor. Dodać 300 ml wina, skorupy homara, chili, liść laurowy, wodę, pomidory, i wszystko razem zagotować, na małym ogniu pozostawić na około 50-60 minut. Jak będzie gotowe wywar przecedzić przez sito, i wycisnąć resztki płynu. Następnie kawałki pieczywa nasmarowane 2 łyżkami oliwy wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec około 8-10 minut, wyciągnąć i natrzeć czosnkiem. Odstawić do wystygnięcia. Mule przebrać, sprawdzić czy nadają się do spożycia ( wyrzucamy uszkodzone i te które przy uderzeniu nie zamykają się) Szorujemy przebrane mule szczoteczką pod bieżącą zimną wodą. Umieścić je w dużym garnku wlać 50 ml wina, i gotować przez 5 minut na dużym ogniu ciągle mieszając. Mule odlać wywar pozostawić (nieotarte mule wyrzucić). Posiekać resztę czosnku, smażyć na oleju z dodatkiem szałwii podsmażać przez 1-2 minuty. Do tego dodać kałamarnice i smażyć do 4 minut ( na złoty kolor) ciągle mieszając. Wyjąć. Filet rybny zalać 1,2 l wywary i zagotować. Na małym ogniu gotować przez 5 minut. Dodać kałamarnicę, mule, mięso homara i 2 łyżki wywaru z muli. Na małym ogniu po dodaniu wszystkich składników trzymać jeszcze 5 minut. Wszystko razem przyprawić do smaku. Podawać od razu po przyrządzeniu oraz z pieczywem czosnkowym.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaOwoce morzaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: