Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
szałwia 5 listkówmule 1 kilogramów
czosnek 5 ząbki
bagietka 1 sztuk
chili 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
pomidory z puski 400 gramów
woda 2,5 litrów
wino białe wytrawne 350 mililitrów
seler naciowy 100 gramów
marchew 1 sztuk
cebula 1 sztuk
oliwa z oliwek 150 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
dorsz 1 kilogramów
morska ryba 500 gramów
filety z barweny 1,3 kilogramówkałamarnica 400 gramów
homar 500 gramówWykonanie:Umyć pod bieżącą
wodą homara i na desce do krojenia przeciąć go wzdłuż a następnie na pół. Wyjąć
mięso z dolnych części, ciemne wnętrzności usunąć i wyrzucić.
Mięso jadalne pokroić na grube paski. Następnie wyłamać nożyce i rozbić tłuczkiem aż do
mięsa. Skorupki zostawić a
mięso ze szczypiec wydobyć. Pozostałe
owoce morza: kałamarnicę,
homara i
ryby posolić i popieprzyć. Odstawić by się przegryzło. Do patelni (o dużych rozmiarach) wlać
oliwę 5 łyżek ,
cebulę,
seler i
marchew zrumienić na złotawy kolor. Dodać 300 ml
wina, skorupy
homara,
chili,
liść laurowy,
wodę,
pomidory, i wszystko razem zagotować, na małym ogniu pozostawić na około 50-60 minut. Jak będzie gotowe
wywar przecedzić przez sito, i wycisnąć resztki płynu. Następnie kawałki
pieczywa nasmarowane 2 łyżkami
oliwy wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec około 8-10 minut, wyciągnąć i natrzeć
czosnkiem. Odstawić do wystygnięcia. Mule przebrać, sprawdzić czy nadają się do spożycia ( wyrzucamy uszkodzone i te które przy uderzeniu nie zamykają się) Szorujemy przebrane mule szczoteczką pod bieżącą zimną
wodą. Umieścić je w dużym garnku wlać 50 ml
wina, i gotować przez 5 minut na dużym ogniu ciągle mieszając. Mule odlać
wywar pozostawić (nieotarte mule wyrzucić). Posiekać resztę
czosnku, smażyć na
oleju z dodatkiem
szałwii podsmażać przez 1-2 minuty. Do tego dodać kałamarnice i smażyć do 4 minut ( na złoty kolor) ciągle mieszając. Wyjąć.
Filet rybny zalać 1,2 l
wywary i zagotować. Na małym ogniu gotować przez 5 minut. Dodać kałamarnicę, mule,
mięso homara i 2 łyżki
wywaru z muli. Na małym ogniu po dodaniu wszystkich składników trzymać jeszcze 5 minut. Wszystko razem przyprawić do smaku. Podawać od razu po przyrządzeniu oraz z
pieczywem czosnkowym.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Włoska
Owoce morzaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: