Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
pomidory z puszki 800 gramów
wino wytrawne białe 200 mililitrów
wywar rybny 2 litrów
sól według uznania
pieprz według uznania
filet z barweny 400 gramów
ryba morska 500 gramówkałamarnica 250 gramów
bazylia 2 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
tymianek 1 łyżek stołowychpręciki
szfranu 1 szczypta
cebula 1 sztuk
oliwa z oliwek 3 łyżek stołowychmule 250 gramów
małża 220 gramówWykonanie:Muszle wymyć i oskrobać pod bieżącą zimną
wodą , usunąć wąsy, tą samą czynność wykonać ma mulach. Uszkodzone i zepsute mule wyrzucić (mule sprawdza się poprzez pukanie w muszlę jeżeli się nie zamknie należy usunąć) Odstawić.
Oliwę rozgrzać , dodać
szafran,
cebulę,
tymianek i przyprawić do smaku
solą. Dusić przez 5 minut ciągle mieszając. Na koniec dodać
czosnek i 1 minutę jeszcze poddusić. Następnie dodać
rybny wywar, wlać
wino, wrzucić
pomidory, doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Gotować przez 20 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodać
filety rybne i jeszcze przez 2 minuty podgrzewać. Dodać muszle i kałamarnice (muszle które się otworzyły podczas gotowania usunąć) gotować 5 minut. Przyprawić do smaku , dodać
bazylię.Uwagi:Najlepiej
małże typu Wenus.Podawać z
pieczywem.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Włoska
Owoce morzaPotrawy z RybKomentarze:Autor: HelenaData: 2014-03-28W przepis wkradł się chyba mały błąd, mianowicie z tego co pamiętam, wyrzucało się muszle które się NIE otworzyłyAutor: lala12XDData: 2011-02-24Świetna ta potrawa choć nie apetycznie wygląda haha ale takie
owoce morza nie są takie złe xdAutor: CiopcikData: 2009-04-19pracochłonny przepis na 6+Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: