ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegopomidory z puszki 800 gramówwino wytrawne białe 200 mililitrówwywar rybny 2 litrówsól według uznaniapieprz według uznaniafilet z barweny 400 gramówryba morska 500 gramówkałamarnica 250 gramówbazylia 2 łyżek stołowychczosnek 2 ząbkitymianek 1 łyżek stołowychpręciki szfranu 1 szczyptacebula 1 sztukoliwa z oliwek 3 łyżek stołowychmule 250 gramówmałża 220 gramówWykonanie:Muszle wymyć i oskrobać pod bieżącą zimną wodą , usunąć wąsy, tą samą czynność wykonać ma mulach. Uszkodzone i zepsute mule wyrzucić (mule sprawdza się poprzez pukanie w muszlę jeżeli się nie zamknie należy usunąć) Odstawić.Oliwę rozgrzać , dodać szafran, cebulę, tymianek i przyprawić do smaku solą. Dusić przez 5 minut ciągle mieszając. Na koniec dodać czosnek i 1 minutę jeszcze poddusić. Następnie dodać rybny wywar, wlać wino, wrzucić pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować przez 20 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodać filety rybne i jeszcze przez 2 minuty podgrzewać. Dodać muszle i kałamarnice (muszle które się otworzyły podczas gotowania usunąć) gotować 5 minut. Przyprawić do smaku , dodać bazylię.Uwagi:Najlepiej małże typu Wenus.Podawać z pieczywem.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaOwoce morzaPotrawy z RybKomentarze:Autor: HelenaData: 2014-03-28W przepis wkradł się chyba mały błąd, mianowicie z tego co pamiętam, wyrzucało się muszle które się NIE otworzyłyAutor: lala12XDData: 2011-02-24Świetna ta potrawa choć nie apetycznie wygląda haha ale takie owoce morza nie są takie złe xdAutor: CiopcikData: 2009-04-19pracochłonny przepis na 6+Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: