ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegodorsz 1,2 mililitrówoliwa 8 łyżek stołowychpomidory 500 gramówcebula 2 sztukmarchewka 2 sztukseler naciowy 3 łodygacytryna 1 sztukczosnek 2 ząbkiwino białe wytrawne 150 mililitrównatka pietruszki 2 łyżek stołowychlistki majeranku 1 łyżek deserowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Sprawioną, oczyszczoną, osuszoną rybę natrzeć solą i skropić sokiem z polowy cytryny. Na 30 minut wstawić do lodówki. Oczyszczoną marchewkę oraz seler pokroić w cienkie plasterki, a cebule w talarki. Oczyszczony czosnek posiekać. Sparzone, obrane ze skorki pomidory pokroić w kostkę. Na 4 łyżkach oliwy krótko podsmażyć czosnek oraz cebulę. Dodać marchewkę oraz seler i smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku posiekanym majerankiem, solą oraz pieprzem. Wlać wino, dodać pomidory oraz posiekaną natkę i dusić jeszcze 10 minut. Rybę ułożyć w posmarowanej oliwą formie, obłożyć ją warzywami i plasterkami z połowy cytryny. Resztą oliwy skropić zapiekankę i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: