ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomaliny mrożone 500 gramówmargaryna 100 gramówcukier 400 gramówmąka 225 gramówżółtka 1 sztukjajka 2 sztukgalaretka cytrynowa 3 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychżelatyna 18 łyżek deserowychtwarożek chudy 750 gramówjogurt naturalny 250 gramówskórka z cytryny - otarta 1 sztuksok z cytryny 1 sztukśmietana kremowa 500 gramówsól 1 szczyptaWykonanie:Przesiane 125g mąki zagnieść z 50g cukru, margaryną oraz żółtkiem. Zawinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy 26 cm i umieścić w natłuszczonej średniej wielkości tortownicy. Posypać je galaretką, oprócz ok. 2 cm wokół brzegu. Wstawić do lodówki na 30 minut.Ubić białka z 2 łyżkami wody, stopniowo wsypując 75g cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Następnie kolejno dodawać żółtka, 100g mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na spód ciasta. Piec 30 minut w 175 stopniach. Ostudzone wyjąć z formy.Rozmrożone maliny kilka odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować ze 125g cukru. Przecedzić przez sitko. W letniej wodzie rozpuścić 5 łyżeczek żelatyny i połączyć z musem z malin i schłodzić.Utrzeć twaróg z jogurtem, 150g cukru, skórką oraz sokiem z cytryny. Resztę żelatyny rozpuścić w wodzie i połączyć z niewielką ilością kremu twarogowego, a potem wymieszać z pozostałym kremem. Chłodzić 10 minut.Ubić 350g kremówki i dodać do kremu. Na spód ciasta nałożyć obręcz tortownicy. Na cieście rozsmarować masę serową. Zmiksowane maliny kleksami rozłożyć na masie, tak aby powstał dekoracyjny marmurkowy wzór. Wstawić na 4 godziny do lodówki.Ubić 150g kremówki, przełożyć do szprycy do dekoracji ciast i ozdobić kleksami tort. Pozostałe maliny przeciąć na pół. Udekorować tort malinami, kawałkami cytryny oraz skórką z cytryny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: