Wykonanie
Zaloguj się:Jeśli nie masz
konta,ZAREJESTRUJ SIĘ» Ciasta i Desery [1819]» Potrawy z Jaj [288]» Potrawy z Ryb [470]» Potrawy z
Makaronem [220]» Potrawy z
Mięsa [1712]» Zapiekanki i Pizze [333]» Potrawy z
Grzybów [529]» Potrawy z Grilla [93]» Zupy [483]»
Owoce morza [53]» Potrawy z
serem [273]» Wigilia [531]» Wielkanoc [470]» Sałatki [659]» Sosy i pasty [326]» Surówki [251]»
Zioła i
przyprawy [61]»
Kasze weg. [82]» Jarzyny i Pasztety weg. [520]» Kanapki weg. [44]» Kotlety weg. [57]»
Napoje weg. [151]»
Pieczywo weg. [58]» Potrawy mączne weg. [268]» Zupy weg. [204]»
Przetwory weg. [91]» Inne [241]Nie byłoby smacznej, zdrowej kuchni gdyby nie
przyprawy. A w szczególności te zielone:
zioła. Ciężko sobie dziś wyobrazić nasze dania bez takich zielonych dodatków jak:
koper,
oregano,
mięta,
bazylia,
szczypiorek i wiele innych.Każdy „mistrz” kuchni wykorzystuje je w swoich potrawach czy to suszone, mielone, a najlepiej świeże, zielone, urwane bezpośrednio z grządki czy też doniczki.
Oregano – rośnie na skraju lasów i przy drogach w całym basenie Morza Śródziemnego. Występuje na obszarze prawie całej Europy ( u nas w miejscach suchych i dobrze nasłonecznionych), w Azji, a nawet na Syberii. Mieszkańcy południowej Europy doceniali to
zioło już w czasach starożytnych, uznając za roślinę nie tylko nadającą potrawom dobry smak, ale i pozytywnie oddziałującą na zdrowie.
Oregano jest bardzo popularne także w Polsce, odkąd modna stała się u nas kuchnia włoska. Być może dlatego nie używamy rodzimych nazw tego
zioła – lebiodka albo dziki
majeranek. Jest to roślina niezwykle aromatyczna, nawet po ususzeniu silnie pachnąca. Zawiera pół procenta
olejków lotnych, garbniki i gorycze.W kuchni wykorzystują
oregano szczególnie chętnie Włosi i Grecy. To podstawowa
przyprawa do pizzy. Świetnie pasuje do warzyw, szczególnie
bakłażana,
pomidorów,
cukini. Dodaje się je do
pieczonych mięs, zwłaszcza
jagnięciny i
baraniny, do zawiesistych zup,
sosów do spaghetti, pieczonych
ziemniaków, ryb.Innym, nie mniej znanym od dawnych czasów
ziołem jest
kminek.
Kminek należy do rodziny blaszkowatych, około 25 odmian tej rodziny występuje głównie w Europie, Ameryce Północnej i Afryce.

Najbardziej znane to
kminek rzymski i polny, zwany też zwyczajnym.
Kminek jako
przyprawa stosowany był od najdawniejszych czasów – znaleziono go nawet w wykopaliskach z epoki kamiennej. Dodawali go do potraw starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. W średniowieczu był powszechnie uprawiany w ogrodach przyklasztornych.Obecnie rzadko już stosuje się
kminek jako
zioło lecznicze, wykorzystywany jest przede wszystkim jako
przyprawa ułatwiająca trawienie potraw tłustych, ciężkostrawnych. Mielony dodaje się do potraw nie gotowanych – sałatek, past,
twarogów; natomiast w całości do
chleba,
kapusty,
ziemniaków,
mięs – w szczególności
baraniny,
jagnięciny i
wieprzowiny – do gotowanych ryb, zup. Olejek
kminkowy to składnik wielu
wódek i
likierów.W gronie
ziół nie może zabraknąć jednego z najbardziej popularnych
ziół na polskim
stole –
szczypiorku . Jako pierwsi, już ponad 4000 lat temu, wykorzystywali go do przyprawiania potraw Chińczycy, jednak te ziele najprawdopodobniej pochodzi z północy: z Syberii. W średniowieczu
szczypiorek uchodził za skuteczny lek na dolegliwości żołądkowe, przeziębienie, miał leczyć słuch, a także chronić przed duchami i czarownicami.

Obecnie
szczypiorek rośnie powszechnie w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej. Roślina ma właściwości bakteriobójcze, poprawia przemianę materii i wzmaga apetyt. Z
natką pietruszki i
koperkiem należy do najpopularniejszych
polskich ziół przyprawowych. Znajdziemy go w wielu potrawach kuchni dalekowschodnich, jak też i europejskich.Wysoko go cenią Francuzi. Wchodzi
między innymi w skład tradycyjnej mieszanki przyprawowej „fines herbes” do omletów, ryb i
kurczaka. Mimo że
szczypiorek można suszyć i mrozić, w kuchni wykorzystujemy przede wszystkim świeży.CDNNa podstawie : „Historia ziół”Artur K.» Diety [50]»
Zioła w diecie [10]» Ciekawostki [51]» Suplementy [18]» 5 Miesięcy [13]» 6 Miesięcy [17]» 7 Miesięcy [49]» 8 Miesięcy [58]» 9 Miesięcy [25]» 10 Miesięcy [48]» 11 Miesięcy [36]» 12 Miesięcy [43]» Powyżej 1 roku [99]» Koktajle [326]»
Drinki (z
Brandy) [60]»
Drinki (z
Wódką) [138]»
Drinki (z
Whisky) [60]»
Drinki (z
Koniakiem) [28]»
Herbaty [114]» Poncz [59]»
Nalewki [32]»
Alkohole [481]»
Wina [48]»
Kawy [44]» Kuchnia Hiszpańska [67]» Kuchnia Bułgarska [15]» Kuchnia Chińska [212]» Kuchnia Meksykańska [53]» Kuchnia Włoska [293]» Kuchnia Węgierska [101]» Kuchnia Czeska [9]» Kuchnia Grecka [43]» Kuchnia Francuska [162]» Kuchnia Tajlandzka [5]» Kuchnia Indonezyjska [11]» Kuchnia Turecka [14]» Kuchnia Indyjska [16]» Kuchnia Portorykańska [34]» Kuchnia Jamajki [38]» Kuchnia Wenezuelska [2]» Kuchnia Japońska [9]» Kuchnia Brazylijska [29]» Kuchnia Austriacka [29]» Kuchnia Angielska [69]» Kuchnia Pakistańska [1]» Kuchnia Libańska [6]» Kuchnia Polska [1329]» Kuchnia Słowacka [3]» Kuchnia Staropolska [115]» Kuchnia Rosyjska [0]