ßßß Cookit - przepis na » Zielono w Kuchni - cz1 ...

» Zielono w Kuchni - cz1 ...

nazwa

Wykonanie

Zaloguj się:
Jeśli nie masz konta,
ZAREJESTRUJ SIĘ
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
Nie byłoby smacznej, zdrowej kuchni gdyby nie przyprawy. A w szczególności te zielone: zioła. Ciężko sobie dziś wyobrazić nasze dania bez takich zielonych dodatków jak: koper, oregano, mięta, bazylia, szczypiorek i wiele innych.
Każdy „mistrz” kuchni wykorzystuje je w swoich potrawach czy to suszone, mielone, a najlepiej świeże, zielone, urwane bezpośrednio z grządki czy też doniczki.
Oregano – rośnie na skraju lasów i przy drogach w całym basenie Morza Śródziemnego. Występuje na obszarze prawie całej Europy ( u nas w miejscach suchych i dobrze nasłonecznionych), w Azji, a nawet na Syberii. Mieszkańcy południowej Europy doceniali to zioło już w czasach starożytnych, uznając za roślinę nie tylko nadającą potrawom dobry smak, ale i pozytywnie oddziałującą na zdrowie.
Oregano jest bardzo popularne także w Polsce, odkąd modna stała się u nas kuchnia włoska. Być może dlatego nie używamy rodzimych nazw tego zioła – lebiodka albo dziki majeranek. Jest to roślina niezwykle aromatyczna, nawet po ususzeniu silnie pachnąca. Zawiera pół procenta olejków lotnych, garbniki i gorycze.
W kuchni wykorzystują oregano szczególnie chętnie Włosi i Grecy. To podstawowa przyprawa do pizzy. Świetnie pasuje do warzyw, szczególnie bakłażana, pomidorów, cukini. Dodaje się je do pieczonych mięs, zwłaszcza jagnięciny i baraniny, do zawiesistych zup, sosów do spaghetti, pieczonych ziemniaków, ryb.
Innym, nie mniej znanym od dawnych czasów ziołem jest kminek. Kminek należy do rodziny blaszkowatych, około 25 odmian tej rodziny występuje głównie w Europie, Ameryce Północnej i Afryce.
Najbardziej znane to kminek rzymski i polny, zwany też zwyczajnym. Kminek jako przyprawa stosowany był od najdawniejszych czasów – znaleziono go nawet w wykopaliskach z epoki kamiennej. Dodawali go do potraw starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. W średniowieczu był powszechnie uprawiany w ogrodach przyklasztornych.
Obecnie rzadko już stosuje się kminek jako zioło lecznicze, wykorzystywany jest przede wszystkim jako przyprawa ułatwiająca trawienie potraw tłustych, ciężkostrawnych. Mielony dodaje się do potraw nie gotowanych – sałatek, past, twarogów; natomiast w całości do chleba, kapusty, ziemniaków, mięs – w szczególności baraniny, jagnięciny i wieprzowiny – do gotowanych ryb, zup. Olejek kminkowy to składnik wielu wódek i likierów.
W gronie ziół nie może zabraknąć jednego z najbardziej popularnych ziół na polskim stoleszczypiorku . Jako pierwsi, już ponad 4000 lat temu, wykorzystywali go do przyprawiania potraw Chińczycy, jednak te ziele najprawdopodobniej pochodzi z północy: z Syberii. W średniowieczu szczypiorek uchodził za skuteczny lek na dolegliwości żołądkowe, przeziębienie, miał leczyć słuch, a także chronić przed duchami i czarownicami.
Obecnie szczypiorek rośnie powszechnie w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej. Roślina ma właściwości bakteriobójcze, poprawia przemianę materii i wzmaga apetyt. Z natką pietruszki i koperkiem należy do najpopularniejszych polskich ziół przyprawowych. Znajdziemy go w wielu potrawach kuchni dalekowschodnich, jak też i europejskich.
Wysoko go cenią Francuzi. Wchodzi między innymi w skład tradycyjnej mieszanki przyprawowej „fines herbes” do omletów, ryb i kurczaka. Mimo że szczypiorek można suszyć i mrozić, w kuchni wykorzystujemy przede wszystkim świeży.
CDN
Na podstawie : „Historia ziół”
Artur K.
» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Kuchnia Hiszpańska [67]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/155