ßßß Cookit - przepis na PIECZONA WŁOSZCZYZNA

PIECZONA WŁOSZCZYZNA

nazwa

Wykonanie

Pieczona włoszczyzna to moje najnowsze odkrycie!
To nowe, baaardzo smaczne, „oblicze” już nie tylko marchewki, ale także pietruszki i selera!
Danie bardzo na czasie! Sezonowe warzywa podane na ciepło to idealne rozwiązanie na jesień i zimę :)
Gorąco polecam!
Uwaga:
Wcześniej proponowałam Wam samą pieczoną marchew . Tym razem poszłam o krok dalej w wyborze warzyw i naprawdę było warto!
Razem z pietruszką, marchwią i selerem można upiec także kawałki ziemniaków czy batatów. Dzięki temu każdy (na diecie czy nie) znajdzie na półmisku coś dla siebie :)
Z ostatniej chwili: Jedna z Czytelniczek LS do listy składników proponuje dorzucić jeszcze brukselkę. Kolejne osoby natomiast: pasternak, kalafiora, brokuły i pieczarki :)
Składniki: (4 porcje)
3 marchwie
2 pietruszki
1 średni seler (lub połówka dużego)
3-4 ząbki czosnku (ale może być także cała główka przekrojona w poprzek na dwie części)
1 czerwona cebula
1-2 łyżki świeżych ziół (lub 1 łyżka suszonych) – u mnie był to tymianek, rozmaryn i natka pietruszki
1/3 szklanki oliwy
sól i pieprz
Wykonanie:
Warzywa obrać i pokroić na kawałki. (Uwaga: Ważne jest aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości. Wtedy upieką się równomiernie.)
Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz obraną i przekrojoną na ćwiartki cebulę. Całość polać oliwą i 2-3 łyżkami wody/bulionu. Wymieszać. Oprószyć pieprzem, sporą ilością soli oraz ziołami. Ponownie dokładnie wymieszać.
Piec 30-40 minut w temperaturze 190-200 stopni. W czasie pieczenia warzywa raz wymieszać, aby zapewnić równomierne pieczenie. Gotowe warzywa powinny być miękkie i delikatnie przyrumienione.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/11/28/pieczona-wloszczyzna