Wykonanie
Warzywa z piekarnika, pyszne! Zainspirował mnie przepis z bloga Lepszy Smak . Dodałam własną mieszankę
ziół, z dodatkami możemy się bawić, ja na pierwszy " rzut" postanowiłam zrobić z kilkoma, nastanę będzie z większą ilością warzyw. Naprawdę warto!
Składniki:2
marchewki,1 duża
pietruszka1/2 małego
selera1
czerwona cebulagłówka
czosnku5-6 łyżek
oliwysporo
soli,
pieprzunatka pietruszkimieszanka
ziół u mnie (
oregano,
kminek,
sól ziołowa z młynka Kamis,
pieprz kolorowy)
Wykonanie:Warzywa obieramy (oprócz
czosnku), kroimy w plastry, paski słupki jak wolicie, ważne aby były podobnej wielkości.Wkładamy do woreczka wlewamy
oliwę, dodajemy
przyprawy (wszystkie), potrząsamy woreczkiem do momentu aż warzywa będą pokryte
oliwą i
przyprawamiPrzekładamy do brytfanki, dodajemy
czosnek przekrojony na połowę i pokrojoną drobno
natkę pietruszki.Delikacie mieszamy, wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy około 40-50 minut.W połowie pieczenia jeszcze raz mieszamy warzywa, aby równomiernie się podpiekły.