Wykonanie
            Kolorowe, pyszne i zdrowe, posypane 
ziołami i polane ulubioną 
oliwą. Do tego maczane w delikatnym 
sosie jogurtowym ze świeżą 
bazylią. Brzmi smacznie? Frytki to potrawa, którą wielu z nas uwielbia lecz mają jedną wadę. Smażone często szkodzą naszej 
wątrobie. Najczęściej robione są z 
ziemniaków dlatego dzisiaj postanowiłam przełamać schemat i zrobiłam je z warzyw korzeniowych, które znalazłam w lodówce. A były to : 
marchew, 
pietruszka i 
seler. Doskonale sprawdzi się również 
batat oraz 
buraki. Dodatek 
oliwy i mieszanka 
ziół sprawiły, że mojej frytki nabrały wyjątkowego smaku, a aromat 
ziół roznosił się po całej kuchni. Jeden minus był taki, że zbyt szybko zniknęły z talerza, ale to oznacza że były bardzo smaczne.;)Składniki na 1 blachę2 średniej wielkości 
marchewki,pół 
pietruszki,1/3 główki 
selera,
oliwa z oliwek,
pieprz ziołowy, 
rozmaryn, 
bazylia, 
sólgałązka świeżej 
bazylii,pół opakowania 
jogurtu naturalnego,
sólPrzygotowanie:Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Warzywa obierz i pokrój w słupki . W moździerzu wymieszaj 
zioła. Pokrojone warzywa ułóż na blasze, polej 
oliwą i posyp 
ziołami. Zapiekaj przez 20 min w temp. 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądaj, aby frytki się nie przypaliły.Podczas, gdy pieką się frytki przygotuj sos, w którym będziesz je maczać. Do miseczki wlej odpowiednią ilość 
jogurtu, dodaj szczyptę 
soli i posiekaną drobno 
bazylię. Całość wymieszaj.Po 20 min wyjmij frytki i odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem.
