Wykonanie

Pieczona
włoszczyzna to moje najnowsze odkrycie!To nowe, baaardzo smaczne, „oblicze” już nie tylko
marchewki, ale także
pietruszki i
selera!Danie bardzo na czasie! Sezonowe warzywa podane na ciepło to idealne rozwiązanie na jesień i zimę :)Gorąco polecam!Uwaga:Wcześniej proponowałam Wam samą pieczoną
marchew . Tym razem poszłam o krok dalej w wyborze warzyw i naprawdę było warto!Razem z
pietruszką, marchwią i
selerem można upiec także kawałki
ziemniaków czy
batatów. Dzięki temu każdy (na diecie czy nie) znajdzie na półmisku coś dla siebie :)Z ostatniej chwili: Jedna z Czytelniczek LS do listy składników proponuje dorzucić jeszcze
brukselkę. Kolejne osoby natomiast:
pasternak,
kalafiora,
brokuły i
pieczarki :)Składniki: (4 porcje)3 marchwie2
pietruszki1 średni
seler (lub połówka dużego)3-4 ząbki
czosnku (ale może być także cała główka przekrojona w poprzek na dwie części)1
czerwona cebula1-2 łyżki świeżych
ziół (lub 1 łyżka suszonych) – u mnie był to
tymianek,
rozmaryn i
natka pietruszki1/3 szklanki
oliwysól i
pieprzWykonanie:Warzywa obrać i pokroić na kawałki. (Uwaga: Ważne jest aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości. Wtedy upieką się równomiernie.)Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki
czosnku oraz obraną i przekrojoną na ćwiartki
cebulę. Całość polać
oliwą i 2-3 łyżkami wody/bulionu. Wymieszać. Oprószyć
pieprzem, sporą ilością
soli oraz
ziołami. Ponownie dokładnie wymieszać.Piec 30-40 minut w temperaturze 190-200 stopni. W czasie pieczenia warzywa raz wymieszać, aby zapewnić równomierne pieczenie. Gotowe warzywa powinny być miękkie i delikatnie przyrumienione.Smacznego :)