ßßß Cookit - przepis na Mój osobisty rekord muffinkowy

Mój osobisty rekord muffinkowy

nazwa

Wykonanie

No to się pochwalę, a co. Na komunię mojego synia przygotowałam 59 muffinków. Pomyślałam sobie, że muffinki to super wybór, bo się nie narobię, a zawsze wychodzą, każdy może być inny, nie trzeba kroić więc się ładnie poda, no i do tego wszystkim smakują. Prawie miałam rację (jednak przy takiej ilości narobić się trzeba). Ale to nie szkodzi. Ważne, że mogłam wypróbować nowe smaki (wielkie dzięki dla Majany za tysiące super pomysłów). Post będzie z tych długich, bo w końcu muffinów też było sporo.
Zaczynamy:
Muffiny jagodowe
Składniki:
2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki świeżych jagód lub 1 szklanka borówki amerykańskiej (dałam jagody mrożone, bez rozmrażania)
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i wanilią. Zawartość obu misek połączyć, dodać jagody (borówki) i wymieszać delikatnie.
Nakładać do foremek muffinkowych i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
Pomysł Majany
/wydrukuj przepis/
Muffiny marmurkowe z nutellą
Składniki:
150g miękkiego masła (ja rozpuściłam)
2 jajka duże w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru
200g mąki
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 12 kopiastych łyżeczek nutelli (po 1 łyżeczce na każdą babeczkę)
Wykonanie:
Wymieszać w jednej misce składniki suche tj mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać w drugiej misce składniki mokre tj masło, jajka i wanilię.
Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników, mogą pozostać grudki.
Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasto do 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę nałożyć po kopiastej łyżeczce nutelli i wykałaczką robić esy-floresy. W tym dobrze sprawdził się mój Synek :)
Piec do suchego patyczka około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
Pomysł od Majany
/wydrukuj przepis/
Muffiny bananowe z rodzynkami
Składniki:
125g masła
160g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 dojrzałe banany
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300g mąki
rodzynki (nie wiem ile, po prostu sypnęłam sporą garść)
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać cukier, wanilię, rozgniecione widelcem banany. Wlać śmietanę, dodać jajka i wymieszać. Dodać sodę, proszek do pieczenia, mąkę, wymieszać. Na końcu wrzucić rodzynki i wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni
na podstawie Majanowych muffinek bananowo-czekoladowych
/wydrukuj przepis/
Muffiny kakaowo - kokosowe
Składniki:
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao dobrej jakości
175g cukru pudru
150g wiórków kokosowych
250ml mleka
90ml oleju roślinnego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski. Zmieszać wszystko razem, przełożyć do foremek. Piec przez około 20 minut
Na podstawie muffinków mocno czekoladowych Nigelli
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/05/Moj-osobisty-rekord-muffinkowy.html