Wykonanie
No to się pochwalę, a co. Na komunię mojego
synia przygotowałam 59 muffinków. Pomyślałam sobie, że muffinki to super wybór, bo się nie narobię, a zawsze wychodzą, każdy może być inny, nie trzeba kroić więc się ładnie poda, no i do tego wszystkim smakują. Prawie miałam rację (jednak przy takiej ilości narobić się trzeba). Ale to nie szkodzi. Ważne, że mogłam wypróbować nowe smaki (wielkie dzięki dla Majany za tysiące super pomysłów). Post będzie z tych długich, bo w końcu muffinów też było sporo.Zaczynamy:Muffiny
jagodoweSkładniki:2 szklanki
mąki1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
oleju1/2 szklanki świeżych
jagód lub 1 szklanka
borówki amerykańskiej (dałam
jagody mrożone, bez rozmrażania)szczypta
soli1 łyżeczka
aromatu waniliowegoWykonanie:W jednej misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą.W drugiej misce roztrzepać
jajko z
mlekiem,
olejem i
wanilią. Zawartość obu misek połączyć, dodać
jagody (
borówki) i wymieszać delikatnie.Nakładać do foremek muffinkowych i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.Pomysł Majany/wydrukuj przepis/Muffiny marmurkowe z nutellą
Składniki:150g miękkiego
masła (ja rozpuściłam)2
jajka duże w temperaturze pokojowej1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3/4 szklanki
cukru200g
mąki1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniaokoło 12 kopiastych łyżeczek nutelli (po 1 łyżeczce na każdą babeczkę)
Wykonanie:Wymieszać w jednej misce składniki suche tj
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia oraz
cukier. Wymieszać w drugiej misce składniki mokre tj
masło,
jajka i
wanilię.Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników, mogą pozostać grudki.Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasto do 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę nałożyć po kopiastej łyżeczce nutelli i wykałaczką robić esy-floresy. W tym dobrze sprawdził się mój Synek :)Piec do suchego patyczka około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.Pomysł od Majany/wydrukuj przepis/
Muffiny
bananowe z
rodzynkamiSkładniki:125g
masła160g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 dojrzałe
banany4 łyżki kwaśnej
śmietany2
jajka1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia300g
mąkirodzynki (nie wiem ile, po prostu sypnęłam sporą garść)Wykonanie:W garnku rozpuścić
masło. Ściągnąć z palnika, dodać
cukier,
wanilię, rozgniecione widelcem
banany. Wlać
śmietanę, dodać
jajka i wymieszać. Dodać
sodę,
proszek do pieczenia,
mąkę, wymieszać. Na końcu wrzucić
rodzynki i wymieszać.Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni
na podstawie Majanowych muffinek
bananowo-
czekoladowych/wydrukuj przepis/Muffiny
kakaowo -
kokosoweSkładniki:250g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao dobrej jakości175g
cukru pudru150g
wiórków kokosowych250ml
mleka90ml
oleju roślinnego1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliiWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski. Zmieszać wszystko razem, przełożyć do foremek. Piec przez około 20 minutNa podstawie muffinków mocno
czekoladowych Nigelli/wydrukuj przepis/