Wykonanie
Składniki1 i 3/4 szkl.
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 szkl.
cukru pudru1
jajo1 szkl.
mleka0,5 szkl.
oleju1 łyżeczka
aromatu waniliowego2
banany20-30 g
wiórków kokosowychCzas przygotowania: 10-15 min plus 20 min pieczenieMuffiny – bardzo długo za mną chodziły, aż wreszcie mnie złapały w kuchni i odwrotu już nie było ;)
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
cukier puder mieszam razem w misce. Do drugiej miski wbijam
jajko, wlewam
mleko i
olej. Trzepaczką mieszam ze sobą składniki. Dwa
banany kroję wzdłuż, połówki znowu kroję wzdłuż, a następnie na plasterki. Przesypuję suche składniki do mokrych, mieszam je (tym razem nie trzeba ucierać tego na gładką masę, zostawiam grudki) i dodaję pokrojone
banany.Włączam piekarnik na 200 st. C. Niech się nagrzewa.Teraz czas na papilotki. Przekładam ciasto do 2/3 ich wysokości i posypuję wiórkami kokosowymi. Ustawiam je na blasze i piekę około 20 minut. Jeśli macie formę do pieczenia muffinek, to zdecydowanie ją zastosujcie. U mnie chwilowy brak, więc dałam podwójne papilotki, żeby kształt się zachował.
Banany są dość ciężkie, więc ciasto nie wyrośnie szczególnie wysoko, dlatego papilotki też wzięłam niskie. Miały średnicę ok. 5 cm i wysokość ok. 1,5 cm. Z podanej ilości ciasta wyszło mi 17 muffinek. Smacznego!
Podobne przepisyRed Velvet
Torcik
kokosowo-różany
Pomarańczowe muffinyTradycyjny chrust (
faworki)
Słodkie bliny z
rodzynkami