ßßß
Składniki1 i 3/4 szkl. mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szkl. cukru pudru1 jajo1 szkl. mleka0,5 szkl. oleju1 łyżeczka aromatu waniliowego2 banany20-30 g wiórków kokosowychCzas przygotowania: 10-15 min plus 20 min pieczenieMuffiny – bardzo długo za mną chodziły, aż wreszcie mnie złapały w kuchni i odwrotu już nie było ;)Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder mieszam razem w misce. Do drugiej miski wbijam jajko, wlewam mleko i olej. Trzepaczką mieszam ze sobą składniki. Dwa banany kroję wzdłuż, połówki znowu kroję wzdłuż, a następnie na plasterki. Przesypuję suche składniki do mokrych, mieszam je (tym razem nie trzeba ucierać tego na gładką masę, zostawiam grudki) i dodaję pokrojone banany.Włączam piekarnik na 200 st. C. Niech się nagrzewa.Teraz czas na papilotki. Przekładam ciasto do 2/3 ich wysokości i posypuję wiórkami kokosowymi. Ustawiam je na blasze i piekę około 20 minut. Jeśli macie formę do pieczenia muffinek, to zdecydowanie ją zastosujcie. U mnie chwilowy brak, więc dałam podwójne papilotki, żeby kształt się zachował.Banany są dość ciężkie, więc ciasto nie wyrośnie szczególnie wysoko, dlatego papilotki też wzięłam niskie. Miały średnicę ok. 5 cm i wysokość ok. 1,5 cm. Z podanej ilości ciasta wyszło mi 17 muffinek. Smacznego!


Podobne przepisyRed Velvet
Torcik kokosowo-różany
Pomarańczowe muffinyTradycyjny chrust (faworki)
Słodkie bliny z rodzynkami