Wykonanie
Makowiec w środku wiosny?
Czemu nie! :D U mnie makowce to tradycja każdych świąt bożonarodzeniowych. Ostatnio jednak, w poszukiwaniu pomysłu na coś słodkiego, natrafiłam na torebkę z mielonym
makiem w swojej spiżarce i od razu zachciało mi się makowych muffinek. Dorzuciłam do tego
rodzynki, żeby odtworzyć wierny smak makowca. Muffiny są błyskawiczne, wilgotne i do tego bardzo smaczne. Polecam, szczególnie maniakom makowca, którzy nie rozstają się z nim przez cały rok. Zaoszczędzicie dzięki temu czas w kuchni lub nie będziecie musieli korzystać ze sklepowych gotowców. :)12 muffinekSkładniki:2 szklanki
mąki1/2 szklanki mielonego, suchego
maku1/2 szklanki
olejugarść
rodzynekkilka kropli
olejku waniliowego1 szklanka
mleka2/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2
jajkaPrzygotowanie:Składniki mokre połączyć w pierwszej misce (
olej,
olejek waniliowy,
mleko,
jajka).W drugiej misce połączyć składniki suche (
mąkę,
mak,
cukier,
proszek do pieczeni i
sodę).Składniki suche przesypać do składników mokrych. Dodać
rodzynki i całość wymieszać łyżką tylko do połączenia.Rozłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach (muffiny powinny być lekko rumiane z wierzchu, można sprawdzić je również patyczkiem czy są suche w środku).