ßßß Cookit - przepis na pączusie bananowe

pączusie bananowe

nazwa

Wykonanie

Pączki bananowe rzuciły mi się w oczy na jednej z facebookowych grup kulinarnych. Bardzo smakowały nam pączusie serowe (klik) dlatego od razu postanowiłam spróbować tych bananowych. Ich niewątpliwą zaletą jest czas robienia- dosłownie dziesięć minut i gotowe tak więc idealne na wypadek niespodziewanych gości. W konsystencji są dość zwarte dlatego raczej nie nadają się do nadziewania ale mają tak wyraźnie bananowy smak, że całkowicie wystarczy.
Składniki na około 25 sztuk:
2 banany
2 małe jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru + do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
olej do smażenia
Banany zmiksować na pulpę. Mąkę, cukier puder, sodę, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki razem zmiksować na dość gęstą masę. W grubym rondlu rozgrzać olej. Ciasto nabierać na łyżkę (wcześniej najlepiej zamoczyć ją w oleju) i wrzucać porcje na rozgrzany olej. Smażyć na rumanio, zanim ostygną posypać cukrem pudrem.
*źródło- Di gotuje
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/08/paczusie-bananowe.html