ßßß
SKŁADNIKI1 jajko1,5 szklanki mąki1/4 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soliolej do smażeniacukier puder i cynamon do posypaniaPRZYGOTOWANIEBanany miksujemy. Dodajemy mleko i jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę i sól. Miksujemy do otrzymania gęstego ciasta.W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy pączki na tłuszcz za pomocą łyżeczki. Najlepiej pomóc sobie drugą i spychać energicznie ciasto na olej. Co jakiś czas maczamy łyżeczki w oleju, a gdy ciasto się do nich poprzykleja - myjemy i osuszamy. Smażymy pączki partiami na złoty kolor- z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.Zajadamy, nie przejmując się, gdy nie wyjdą okrąglutkie - do tego potrzeba wprawy :)W każdym razie pączki są przepyszne bez względu na kształt ;)Smacznego :)Zapraszam też na proste pączki z serka homogenizowanego,faworki Babci Stasi , szybkie pączki z ricotty , pączki z marmoladą łatwe faworki i na błyskawiczne faworkitureckie pączki