Wykonanie
Bardzo prosty przepis na mini pączki
bananowe - szybko mieszamy, smażymy, a najszybciej zjadamy :)
SKŁADNIKI1
jajko1,5 szklanki
mąki1/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soliolej do smażenia
cukier puder i
cynamon do posypaniaPRZYGOTOWANIE
Banany miksujemy. Dodajemy
mleko i
jajko i znów mieszamy. Dodajemy przesianą
mąkę, proszek,
sodę i
sól. Miksujemy do otrzymania gęstego ciasta.W garnku rozgrzewamy
olej. Kładziemy pączki na tłuszcz za pomocą łyżeczki. Najlepiej pomóc sobie drugą i spychać energicznie ciasto na
olej. Co jakiś czas maczamy łyżeczki w
oleju, a gdy ciasto się do nich poprzykleja - myjemy i osuszamy. Smażymy pączki partiami na złoty kolor- z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem.Zajadamy, nie przejmując się, gdy nie wyjdą okrąglutkie - do tego potrzeba wprawy :)W każdym razie pączki są przepyszne bez względu na kształt ;)Smacznego :)Zapraszam też na proste pączki z
serka homogenizowanego,
faworki Babci Stasi , szybkie pączki z
ricotty , pączki z
marmoladą łatwe
faworki i na błyskawiczne
faworkitureckie pączki