ßßß Cookit - przepis na Gofry pełnoziarniste bez cukru

Gofry pełnoziarniste bez cukru

nazwa

Wykonanie

Gofry testowałam już wielokrotnie. Bardzo ciężko znaleźć przepis na dobre ciasto, albo okazują się gumowe albo nie rosną odpowiednio. Podstawą jest gofrownica o sporej mocy. Osobiście zaopatrzyłam się w urządzenie 2w1 sandwich i gofrownica ze zamiennymi wkładami. Jest to dobra opcja dla ludzi, którzy gofry przygotowują kilka razy w roku. Nie zajmuje podwójnie miejsca w kuchni i jest bardzo wygodne.
Pełnoziarniste gofry są lekkie, chrupiące i do tego niskokaloryczne, oczywiście w zależności z czym je zjemy. Bardzo ładnie rosną. Córce przygotowuje specjalny cukier puder z fruktozy lub ksylitolu. Jednak tym razem skusiła się na mały dodatek z bitej śmietany ( bomba kaloryczna).
Przygotowujemy:
180g mąki tortowej
160g mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 litra mleka
1 łyżeczka olejku waniliowego
3 jajka
50ml oleju
3 łyżeczki fruktozy
Potrzebujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, sodę. W drugiej pozostałe składniki: mleko, jajka, olejek waniliowy, olej i fruktozę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Odstawiamy przygotowane ciasto na kilka minut. Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy.
Podajemy z tym co kto lubi. Moja ulubiona wersja to dżem jagodowy i bita śmietana oraz druga - wiśnie w czekoladzie. Smacznego.
Źródło:http://coffeemagda.blogspot.com/2014/05/gofry-penoziarniste-bez-cukru.html