Wykonanie
Pancakes na blogu już były, ale dziś mini,
cynamonowe i z
suszoną żurawiną :)Jakiś czas temu
pisałam o nowej współpracy ze sklepem
Emako.pl, dzięki której do przetestowania dostałam naczynie ceramiczne i patelnię do mini naleśników .Test naczynia już był z zapiekanką ( swoją
drogą, tak poza blogiem, robiłam w nim już ciasto, pieczone ziemniaczki i
mięsa – jest rewelacyjne ), tak więc dziś przyszła
pora na patelnię do mini naleśników.
Patelnia ma swoje wady jak i zalety.– jest bardzo lekka,– ma nieprzywieralną powłokę, dzięki
czemu można na niej smażyć bez tłuszczu,– bardzo szybko się nagrzewa, więc naleśniki powstają ekspresowo,– nie jest stabilna na kuchence gazowej, przez spód patelni, który jest wgłębiony.To takie moje najważniejsze spostrzeżenia dotyczące tej patelni.Na pewno użyję jej jeszcze do innych rodzajów placków i zobaczymy – może ziemniaczanych ?Składniki:3/4 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżki
cukru pudru1
jajkopół szklanki
mlekaszczypta
soli2 łyżki
olejupół łyżeczki mielonego
cynamonugarść
suszonej żurawinyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy suche składniki, tj.
mąka,
proszek do pieczenia,
sól,
cynamon i
cukier puder.W drugiej mieszamy ze sobą składniki mokre (
olej,
jajko i
mleko ) i przelewamy do suchych.Wrzucamy
żurawinę i całość dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy placuszki na suchej patelni, do momentu pojawienia się widocznych pęcherzyków powietrza.Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.Podajemy posypane
cukrem pudrem.
Kategorie: