ßßß
Patelnia ma swoje wady jak i zalety.– jest bardzo lekka,– ma nieprzywieralną powłokę, dzięki czemu można na niej smażyć bez tłuszczu,– bardzo szybko się nagrzewa, więc naleśniki powstają ekspresowo,– nie jest stabilna na kuchence gazowej, przez spód patelni, który jest wgłębiony.To takie moje najważniejsze spostrzeżenia dotyczące tej patelni.Na pewno użyję jej jeszcze do innych rodzajów placków i zobaczymy – może ziemniaczanych ?Składniki:3/4 szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniapół łyżki cukru pudru1 jajkopół szklanki mlekaszczypta soli2 łyżki olejupół łyżeczki mielonego cynamonugarść suszonej żurawinyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy suche składniki, tj. mąka, proszek do pieczenia, sól, cynamon i cukier puder.W drugiej mieszamy ze sobą składniki mokre ( olej, jajko i mleko ) i przelewamy do suchych.Wrzucamy żurawinę i całość dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy placuszki na suchej patelni, do momentu pojawienia się widocznych pęcherzyków powietrza.Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.Podajemy posypane cukrem pudrem.


Kategorie: