Wykonanie
X.
Kawowe muffinki z maślanym krememŁączą w sobie to co najlepsze:
kawę,
czekoladę no i oczywiście wspaniałe, mokre, puszyste ciasto, a w środku?No właśnie, do środka wkładamy
banana, który pod wpływem temperatury wytwarza taki aromat i smak, którego nikt nie zapomni. Na koniec do każego
ciastka wtykamy pół rurki kremowej...Czysta fantazja kremowo-kawowa :)Produkty:Na babeczki:300 g
mąki50 g gorzkiego
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli175 ml
mleka220 ml parzonej
kawy200 g
masła250 g
cukru3
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
waniliipół tabliczki ciemnej,
gorzkiej czekoladybananyrurki z krememNa krem:65 g
masłacukier puderpół szklanki parzonej
kawy1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiEtapy przygotowania:
Masło i
jajka odstaw na 30 minut, tak by były w temperaturze pokojowejW dużej misce wymieszaj
mąkę,
kakao,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól.W następnej misce połącz
mleko i zaparzoną
kawę, a także stopioną, wystudzoną
czekoladę. Odstaw na bok.Ubij
masło za pomocą miksera. Następniej dodawaj stopniowo
cukier i
jajka.Ubijaj przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj ekstrakt z
waniliiDodawaj stopniowo składniki z pierwszej miski dokładnie mieszając, a następnie z drugiej miskiGotową masę wyłóż do papierków na muffiny lub do specjalnej formy. Do każdej dodaj kawałek
banana i zatop w
masie, tak by nie było go widać.Rozgrzej piekarnik do 175 C i piecz przez około 25 min (do suchego patyczka)Krem:Odstaw
masło na 30 minut, tak by było w temperaturze pokojowejZa pomocą miksera doprowadź
masło do gładkiej konsystencjiDodawaj stopniowo
cukier puder i
kawę, ciągle miksując.Na koniec dodaj łyżeczkę ekstraktu z
waniliiNa koniec nałoż na ostygnięte muffiny krem za pomocą strzykawki lub rękawu. Zetrzyj
czekoladę na tarce i posyp nią muffiny.Do zwieńczenia naszego dzieła potrzeba jeszcze tylko wetknąc rurki z kremem i na wierzch dodać po jednym
orzechu do dekoracji :)