Wykonanie
Sałatka Cobb to klasyk amerykańskiej kuchni. Powstała na w latach 30-tych XX wieku w Hollywoodzkiej restauracji The Brown Derby, której współwłaścicielem był wówczas Robert Cobb. I tu są dwie wersje historii - jedna z nich
mówi, że to on sam wymyślił tę
sałatę któregoś wieczora, gdy po całym dniu o pustym żołądku wpadł do kuchni i po prostu wyjmował to, co było w lodówce. Druga wersja przypisuje autorstwo sałatki szefowi kuchni The Brown Derby, który nazwał ją na cześć właściciela. Tak czy siak jestem przekonana, że miska Cobb salad nasyci największego głodomora. Często zdarzało mi się ją zjadać na koniec dnia, gdy pracowałam w jednym z amerykańskich hoteli. Niby zwykła miska sałatki, ale późnym wieczorem nic nie mogło się z nią równać.
Cobb salad pokochają mięsożercy i zwolennicy solidnych posiłków. W końcu jest w niej wyśmienite, kremowe
awokado, cudownie chrupiące kawałki
bekonu, soczysta
pierś kurczaka, a do tego
pomidory,
ser z niebieską pleśnią i trochę zielonych, chrupiących liści. No i dressing, tfu sos - absolutnie obłędny!Gdy taką
sałatkę zamówiłam wiele lat temu w Los Angeles, zupełnie nie wiedziałam jak się za nią zabrać - dostałam długi półmisek pełen różnych składników plus dressing w dzbanuszku. Mieszanie składników w trakcie posiłku nie było moim ulubionym zajęciem. Gdy zajadałam się Cobb salad w pracy - w amerykańskim hotelu w Warszawie, a
potem w Dubaju, podawaną ją na szczęście w wersji już wymieszanej, często w liściu
sałaty lodowej, który stanowił jadalną miskę. O ileż wygodniej było ją zjeść, bez bałaganu na
stole! No i najważniejsze, może nawet po znajomości, ale w mojej "pracowej" Cobb salad
bekon i
kurczak były zawsze ciepłe.
Jeśli przygotowuję
sałatkę Cobb na imprezę, staram się układać składniki w efektowny sposób i dopiero na
stole ją mieszam. Jeśli jednak zjadamy ją sami w domu, nie bawię się w eleganckie układanie składników, tym bardziej, że lubię, gdy składniki się przegryzą z tym genialnym sosem. Co ciekawe do dressingu dodaje się świeży
czosnek, ale niedużą jego ilość i jest on praktycznie niewyczuwalny nawet dla osób, które nie przepadają za świeżym
czosnkiem.Lubię, gdy w
sałatce Cobb
zielone sałaty nie przeważają nad pozostałymi składnikami, ale jeśli najbardziej na świecie lubisz "to zielone" po prostu podwój ilość
sałaty (3 pierwsze składniki sałatki). Zazwyczaj dodaję też niewiele
sera pleśniowego i jeśli podaję
sałatkę dzieciom,
ser pleśniowy jest w osobnej miseczce, tylko dla dorosłych. Uwielbiam, po prostu uwielbiam, gdy
kurczak i
bekon w tej
sałatce są jeszcze ciepłe. Koniecznie spróbujcie jej w tej wersji!sos do sałatkisos75ml
oleju rzepakowego25ml
oliwy z oliwek extra virgin25ml
octu z
czerwonego wina1 łyżeczka soku wyciśniętego z
cytryny1/2 łyżeczki
musztardy w proszku lub płaska łyżeczka
musztardy dijon1/2 łyżeczki
sosu Worcestershirespora szczypta
brązowego cukrumalutki ząbek
czosnku starty na tarceszczypta
solispora szczypta świeżo mielonego
pieprzuWszystkie składniki dressingu zmiksuj razem. Sos do sałatki można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać ok tygodnia w lodówce.1/3 główki
sałaty lodowej1/3 główki
sałaty rzymskiejgarść rukwi
wodnejUWAGA - można też użyć 1 opakowania (150g) gotowej mieszanki
sałat, bez
radicchio1 dojrzałe
awokado1/2 pieczonej lub gotowanej
piersi kurczaka (1 połówka) - dobrze gdyby była ciepła2 średnie
pomidory lub spora garść
pomidorków cherry1 łyżki posiekanego
szczypiorkuok 30g
sera z niebieską pleśnią (
roquefort, rokpol lub stilton)6 cienkich plastrów
chudego boczku zrumienionego na chrupko - dobrze gdyby był ciepły2 średnie
jajka ugotowane na twardo od kur z wolnego wybieguWymieszaj
sałaty i ułóż je na półmisku. Na sałacie układaj w rzędach pozostałe składniki:
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój w spora kostkę.
Pierś kurczaka (ciepłą i soczystą) pokrój w średniej wielkości kostkę
Pomidory sparz, usuń skórkę i pestki, a następnie pokrój w sporą kostkę. Jeśli używasz
pomidorów cherry, po prostu przekrój każdy na pół.Posiekanym
szczypiorkiem posyp
pomidory.
Ser pleśniowy pokrój w dość drobną kostkę (jest bardzo intensywny w smaku i zbyt duże kawałki będą nieprzyjemnie kontrastować z pozostałymi składnikami).Zrumieniony na chrupko
bekon połam lub pokrój na spore kawałki
Jajka obierz i pokrój w dużą kostkę. Nie ma potrzeby oddzielania
białka od
żółtka.
Sałatkę polej dressingiem.Jeśli chcesz przygotować
sałatę wcześniej, pokrój wszystkie składniki oprócz
awokado i przechowuj ją w lodówce. W ostatniej chwili dołóż
awokado i wówczas polej
sałatkę sosem. Ja bardzo lubię, gdy
pierś kurczaka i
boczek są jeszcze ciepłe, toteż dodaję je podgrzane, dosłownie w ostatniej chwili.