ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kurczakiem w porzeczkowym dressingu

Sałatka z kurczakiem w porzeczkowym dressingu

nazwa

Wykonanie

I znowu wzięło mnie na eksperymentowanie.Tym razem zrobiłam dressing z sezonowych owoców, czyli porzeczek.Nie byłam do końca pewna co z tego wyjdzie, ale jak zobaczyłam męża zajadającego się to już wiedziałam, że wyszło świetne danie.Mój mąż to taki królik doświadczalny , który musi pierwszy wszystkiego spróbować, bo wiem,że zawsze szczerze powie mi co jest nie tak ;-)
składniki:
-mieszanka ulubionych sałat
-250 g pomidorków koktajlowych
-avocado
-mango
-po 15dkg czerwonych i czarnych porzeczek
-olej rzepakowy
-ocet winny z czerwonego wina
-brązowy cukier
-500 g piersi z kurczaka
-sól i świeżo zmielony pieprz
-sól morska prowansalska
-2 ząbki czosnku
sposób wykonania:
Mięso oczyszczamy ,myjemy i odsączamy ręcznikiem papierowym.Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, ucieramy czosnek i doprawiamy solą morską prowansalską i świeżo zmielonym pieprzem.Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso.Wkładamy na minimum 10 minut do lodówki.Smażymy z obu stron na patelni grillowej.Bardzo ważne żeby mięso nie było suche. Między czasie zabieramy się za dressing: Czerwoną i czarną porzeczkę wkładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy z 2łyżkami wody, aż owoce zmiękną ,następnie przecieramy je przez sitko.Do naczynia wlewamy 3łyżki oleju rzepakowego ,2łyżeczki octu winnego ,około 2łyzeczki cukru brązowego(musimy sami mniej więcej wyczuć smak,żeby dressing nie był za słodki) i szczyptę soli.Dodajemy utarte owoce i wszystko dokładnie mieszamy,aż powstanie jednolita konsystencja.Na płytki duży talerz układamy pokrojoną sałatę , lub mix gotowych sałat pokrojone w paski mango, avocado i pomidorki pokrojone w ćwiartki.Obok układamy plastry fileta.Sałatkę polewamy dressingiem porzeczkowym. (Polecam do tego dania pieczone ziemniaczki). Smacznego
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/07/saatka-z-kurczakiem-w-porzeczkowym.html