Wykonanie
I znowu wzięło mnie na eksperymentowanie.Tym razem zrobiłam dressing z sezonowych
owoców, czyli
porzeczek.Nie byłam do końca pewna co z tego wyjdzie, ale jak zobaczyłam
męża zajadającego się to już wiedziałam, że wyszło świetne danie.Mój mąż to taki
królik doświadczalny , który musi pierwszy wszystkiego spróbować, bo wiem,że zawsze szczerze powie mi co jest nie tak ;-)
składniki:-mieszanka ulubionych
sałat-250 g
pomidorków koktajlowych-
avocado-
mango-po 15dkg czerwonych i czarnych
porzeczek-
olej rzepakowy-
ocet winny z
czerwonego wina-
brązowy cukier-500 g
piersi z kurczaka-
sól i świeżo zmielony
pieprz-
sól morska prowansalska-2 ząbki
czosnkusposób wykonania:
Mięso oczyszczamy ,myjemy i odsączamy ręcznikiem papierowym.Do miseczki wlewamy
olej rzepakowy, ucieramy
czosnek i doprawiamy
solą morską prowansalską i świeżo zmielonym
pieprzem.Tak przygotowaną marynatą smarujemy
mięso.Wkładamy na minimum 10 minut do lodówki.Smażymy z obu stron na patelni grillowej.Bardzo ważne żeby
mięso nie było suche.
Między czasie zabieramy się za dressing: Czerwoną i
czarną porzeczkę wkładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy z 2łyżkami
wody, aż
owoce zmiękną ,następnie przecieramy je przez sitko.Do naczynia wlewamy 3łyżki
oleju rzepakowego ,2łyżeczki
octu winnego ,około 2łyzeczki
cukru brązowego(musimy sami mniej więcej wyczuć smak,żeby dressing nie był za słodki) i szczyptę
soli.Dodajemy utarte
owoce i wszystko dokładnie mieszamy,aż powstanie jednolita konsystencja.Na płytki duży talerz układamy pokrojoną
sałatę , lub mix gotowych
sałat pokrojone w paski
mango,
avocado i
pomidorki pokrojone w ćwiartki.Obok układamy plastry fileta.
Sałatkę polewamy dressingiem
porzeczkowym. (Polecam do tego dania pieczone ziemniaczki). Smacznego