Składniki:*sałata (ja użyłam karbowanej)*podwójna duża pierś z kurczaka*7-8 plastrów bekonu*ewentualnie ser pleśniowy (z niebieską pleśnią)*4 twarde pomidory*2 awokado*opakowanie kiełków słonecznika*4 jajka*szczypiorek-dymka(przepis na podstawie propozycji z miesięcznika Moje Gotowanie)Składniki na sos:* 3 łyżki octu winnego* 1 łyżka soku z cytryny* 2 lyżeczki musztardy* 1 roztarty ząbek czosnku* 1/2 łyżeczki soli i cukru* 1/4 łyżeczki pieprzu* 1/2 szklanki oliwySkładniki poza oliwą mieszamy po czym bardzo powoli dolewamy oliwe i ucieramy aż sos zgęstnieje.Wszystko układamy wartstwowo w przezroczystym półmisku:1 warstwa: sałata porwana na małe kawałki2 warstwa: pierś z kurczaka (ugotowaną w rosołku) kroimy w kostkę3 warstwa: pokrojony w ok.1centymetrowe paski plastry podpieczonego kruchego bekonu4 warstwa: maniacy serowi - mogą dodać warstę sera pleśniowego, pokruszonego na kawałki5 warstwa: twarde pomidory pokrojone na cząstki6 warstwa: awokado pokrojone w kostkę7 warstwa: kiełki slonecznika8 warstwa: jajka pokrojone w ósemki9 warstwa: obficie posypane drobno pokrojonym szczypiorkiemSałatkę zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Po przyrządzeniu powinna trochę odstać tak by składniki się przegryzly.Można też kombinować i wkomponować swoje własne warstwy - jakieś pomysły już są? :)PYCHOTA !