ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegosałata rzymska według uznaniapiersi kurczaka 3 sztukbulion warzywny 3 szklanekawokado 2 sztukboczek wędzony 6 plastrypomidory 3 sztukser rokpol 70 gramówkiełki słonecznika według uznaniajajka 2 - 3 sztukszczypiorek 2 pęczekoliwa 90 mililitrówocet winny 2 - 3 łyżek stołowychsok z cytryny 1 łyżek stołowychmusztarda 2 łyżek deserowychczosnek 1 ząbkisól 0,5 łyżek deserowychcukier 0,5 łyżek deserowychpieprz 0,25 łyżek deserowychWykonanie:Sos: połączyć ocet, sok z cytryny, musztardę, rozdrobniony czosnek, sól, cukier i mielony pieprz czarny. Ucierać z dodawaną po trochu oliwą, aż sos zgęstnieje.Kurczaka ugotować w wywarze, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na 15 min. Ostudzić, pokroić w kostkę. Oczyszczone, osączone liście sałaty pokroić w paski, pomidory na cząstki. Ugotowane na twardo jajka i obrane ze skórki awokado w kostkę, ser pokruszyć, oczyszczony, osączony szczypiorek posiekać. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.W misce układać warstwami: sałatę, kurczaka, skwarki boczku, pomidory, ser, awokado, kiełki, jajka i szczypiorek. Polać sosem. Wymieszać dopiero po podaniu na stół.Uwagi:Sałatę rzymską można zastąpić sałatą lodową.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z MięsaSałatkiWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: