Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
sałata rzymska według uznania
piersi kurczaka 3 sztuk
bulion warzywny 3 szklanek
awokado 2 sztuk
boczek wędzony 6 plastry
pomidory 3 sztuk
ser rokpol 70 gramów
kiełki słonecznika według uznania
jajka 2 - 3 sztuk
szczypiorek 2 pęczek
oliwa 90 mililitrów
ocet winny 2 - 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
musztarda 2 łyżek deserowych
czosnek 1 ząbki
sól 0,5 łyżek deserowych
cukier 0,5 łyżek deserowych
pieprz 0,25 łyżek deserowychWykonanie:Sos: połączyć
ocet,
sok z cytryny,
musztardę, rozdrobniony
czosnek,
sól,
cukier i mielony
pieprz czarny. Ucierać z dodawaną po trochu
oliwą, aż sos zgęstnieje.
Kurczaka ugotować w wywarze, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na 15 min. Ostudzić, pokroić w kostkę. Oczyszczone, osączone liście
sałaty pokroić w paski,
pomidory na cząstki. Ugotowane na twardo
jajka i obrane ze skórki
awokado w kostkę,
ser pokruszyć, oczyszczony, osączony
szczypiorek posiekać.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.W misce układać warstwami:
sałatę,
kurczaka, skwarki
boczku,
pomidory,
ser,
awokado,
kiełki,
jajka i
szczypiorek. Polać sosem. Wymieszać dopiero po podaniu na stół.Uwagi:
Sałatę rzymską można zastąpić
sałatą lodową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
MięsaSałatkiWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: