Wykonanie
Czy słyszeliście o kampanii informacyjnej POKOCHAJ
OLEJ RZEPAKOWY, której ekspertem jest Katarzyna Bosacka ? Dzięki akcji mamy odkryć zalety
oleju rzepakowego, nie tylko w sztuce kulinarnej, ale również w aspekcie zdrowotnym.
Według badań wynika, że choć
olej ten używany jest w większości
polskich domów, wciąż bywa niedoceniany. Czy wiecie, że ma on najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród
olejów roślinnych? Codzienne spożywanie 2 łyżek
oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. Spełnia on także wymóg prozdrowotnego
oleju "niskonasyconego", a zawarte w nim kwasy ALA i LA oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we
krwi, co za tym idzie dbamy o swoje
serce!
Olej rzepakowy zawiera składniki korzystnie wpływające na urodę dzięki, witaminie E, zwaną witaminą młodości, witaminie K oraz prowitaminie A (beta-karoten).
Olej ten powinien być wprowadzony w diecie niemowlęcia już od 6. miesiąca życia ponieważ dostarcza mu cenne NNKT oraz kwasy ALA i LA . Można go dodawać do zup i przecierów jarzynowych.
Ja osobiście uwielbiam lekkie sałatki z dressingiem z
oleju rzepakowego. Dziś mam przyjemność zaprezentować Wam mój ulubiony sos Cezara. Do jego wykonania użyłam shakera, który pozwolił mi szybko i zwinnie oraz bez brudzenia innych naczyń wymieszać wszystkie składniki.SKŁADNIKI:-
sałata lodowa-
rukola-
pomidorku koktajlowe-
awokadoSos: (pochodzenie przepisu)- 1 mały ząbek
czosnk- 1
żółtko- 1 łyżka
oleju rzepakowego- 1 łyżeczka
musztardy- 1 łyżeczka
soku z cytryny lub
octu winnego- 1 łyżeczka
sosu worcestershire- świeżo zmielony
pieprzPRZYGOTOWANIE:Warzywa myjemy.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy z
rukolą na talerzyku. Na sałacie układamy przekrojone na pół
pomidorki i
awokado pokrojone w kostkę.Sos:
Czosnek posiekać, posolić i rozetrzeć, włożyć do shakera lub miski, dodać
żółtko i
olej. Energetycznie wstrząsnąć lub zmiksować aż sos będzie jasny i kremowy. Dodać
musztardę,
sok z cytryny i
sos worcestershire. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem. Sosem polewamy
sałatkę. Smacznego!