Wykonanie
Od kilku dni planowałam zrobić
sałatkę z
krewetek. Aktualnie w Lidlu, do którego mam rzut beretem, jest promocja na
krewetki gotowane, więc żal było nie skorzystać.
Powiem szczerze, że obieranie
krewetek nie jest przyjemnym zajęciem i w pierwszym momencie żałowałam, że jednak nie kupiłam już obranych. Po kilku sztukach jednak oswoiłam się i szło mi już całkiem nieźle;) Jeśli ktoś ma problemy, odsyłam do filmiku instruktażowego .Początkowo
sałatka miała być z
awokado, ale niestety mój
owoc zrobił mi na złość i nie chciał dojrzeć, czym nieco pokrzyżował mi
plany. Mimo to było pysznie. Pewnie głównie dlatego, że uwielbiam
krewetki (choć moja pierwsza styczność z nimi tego nie wróżyła) ;)Zanim podam przepis, parę słów o walorach zdrowotnych
krewetek. Cieszą się one niestety złą sławą, ze względu na wysoki poziom cholesterolu. Tymczasem u ludzi zdrowych to nie cholesterol pokarmowy jest głównym winowajcą wysokiego poziomu cholesterolu we
krwi. Dużo bardziej szkodliwe są tłuszcze nasycone i trans, o czym
pisałam już przy okazji
jajek . Nie warto bać się
krewetek, zawierają one dużo
białka oraz selen, który pełni w naszym organizmie wiele pożytecznych funkcji (np. wspomaga pracę wątroby, jest przeciwutleniaczem, wspomaga układ odpornościowy). Zawierają także selen, miedź, potas i fosfor oraz witaminy z grupy B. Ponadto są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, oraz pomagają utrzymać w dobrej kondycji nasz układ krążenia.Istnieją jednak przeciwwskazania do spożywania
krewetek (i pozostałych
owoców morza):Ciąża i okres karmienia piersiąAlergie pokarmowe (
krewetki są silnym alergenem)Dzieci – małym dzieciom nie podaje się
owoców morza ze względu na w/w działanie uczulająceDna moczanowa – osoby chorujące powinny pozwalać sobie na
owoce morza bardzo rzadko, ze względu na obecność purynSkładniki (2 porcje)200 g
krewetek ugotowanych½
ogórka długiego1
pomidor½
paprykiKilka liści
sałaty lodowej½
cebuli czerwonejPlus nieobecne u mnie 1/2 szt.
awokadoSos winegret:2 łyżki
oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z
oliwek2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
octu winnego1 płaska łyżka
musztardy francuskiej1 ząbek
czosnkupieprzOliwę mieszamy z
octem,
sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, gdy składniki się połączą dodajemy
musztardę i ewentualnie
pieprz, mieszamy.
Krewetki,
ogórka i
cebulę obieramy, warzywa kroimy wedle uznania (u mnie półplastry).
Pomidora i
awokado kroimy w kostkę,
paprykę w cienkie paski. Liście
sałaty szarpiemy na mniejsze kawałki. Wszystko mieszamy w dużej misce, polewamy sosem przed samym podaniem.