Wykonanie
Jak bardzo kręcą Was straszliwe halloweenowe wypieki - krwiste
oczęta, słodkie kosteczki, duchowe muffiny. Nie ukrywam, że z niejakim podziwem dla autorów podglądam je w
sieci. Podziwem dla cierpliwości, zdolności manualnych czy stricte plastycznych. Jednak pieczenie rzekomych okropności to raczej nie moja bajka. Za to w późnopaździernikowym czasie
dynię lubię zaklinać w pyszne dania. Żeby nie straszyła i nie była dla dzieci jedynie zabawką.
Dynia do jedzenie, pyszne, smakowite i niezmiernie inspirujące. Tym razem pumpkin pie - klasyczna
tarta dyniowa .

Od pierwszych dni listopada wypatruję końca tego piekielnego "zimowego czasu". Niech wreszcie coś się zmieni, ale nie godziny gdzieś w środku październikowej nocy. Chcę przez cały rok żyć w "czasie letnim" i co roku około marca marzy mi się, że to już ostatni raz przesuwamy zegary i pozostaniemy w światłości popołudniowej, której bardziej potrzebuję niż na poranna... Posłuchajcie cudownej Azure Ray, która w " November " pięknie zaklina czas w nastrojowym
trio z gitarą i skrzypcami...Jeśli jesienią miewacie
dyniową fazę, polecam zupy
dyniowe, a także wyśmienitą wariację na temat rattatouille, w którym
dynia gra niepoślednią rolę, a pieczona
dynia fantastycznie smakuje z
makaronem i
kozim serem . Jesienią
dynię podaję też w
ostrym, cejlońskim
curry, które uczyłam się gotować od Jarka Uścińskiego. Jeśli wciąż jednak
boicie się dyni, może czas ją piec i gotować niż wycinać dla postrachu? Odwdzięczy się cudownym smakiem potraw i niekończącymi się inspiracjami jak jeszcze ją zakląć w słodki, słonym,
ostrym, gorącym, czy zimnym.W tym roku moje dzieci nie wzięły udziału w szkolnym konkursie wycinania dyń. Pamiętam setki dyń wystawionych na szkolnym korytarzu w latach ubiegłych, które wzbudzały mój wielki smutek. Zastanawiało mnie, czy szkolne dzieciaki, które w ostatnich dniach października, na gwałt z rodzicami malują, wycinają, dorabiają wąsy, nogi, uszy i oczy kolorowym
dyniom znają ich smak? Czy mamy i ojcowie, których autorstwa tak naprawdę są
dyniowe potwory-wytwory gotują w domach to cudowne warzywo? A może za rok konkurs
dyniowy na koniec października na
dyniowe przysmaki? Ile cudownych zup, ciast, marynat, deserów można było z nich zrobić. To wydaje się naprawdę ciekawszą tradycją niż setki zmarnowanych warzyw. Oczywiście i u nas na ganku jest
dynia, ale w całości. Nim upiekę ją w piecu, stoi kilka dni przed drzwiami jako dekoracja, jednak już dumam jak tym razem zjemy ogromną
pomarańczową królową jesieni - ponad 10 kilogramową
dynię.

Tartę
dyniową (pumpkin pie) chyba pierwszy raz upiekłam rok temu, a to dlatego, ze
dyniowego bakcyla (Bea dzięki!) złapałam naprawdę niedawno. Absolutnie wyśmienity przepis, autorstwa Agnieszki Kręglickiej, nieco dziś pozmieniałam - tartę piekę na żytniej
mące i
daję mniej
cukru, jest przez to nieco bardziej wytrawna, jesienno-zimowa, chociaż wciąż słodka i kusząca.200g
mąki żytniej125g zimnego
masłaok 2 łyżek lodowatej
wodyszczypta
soli100g łuskanych
orzechów włoskichok 250-300g dyni70g
cukru muscovado (więcej jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta)1 łyżeczka quatre épices*100g
śmietany kremówki2
jajkałyżeczka ekstraktu
waniliiMąkę szybko przesiekaj z
masłem i
solą, dodaj ok 2 łyżek lodowatej
wody, by lepiej się związało. Uformuj z niego kulę i wstaw na godzinę do lodówki.
Orzechy lekko przesiekaj.Wyłóż zimnym
ciastem dno i boki tartownicy (śr ok 24cm) i ponownie wstaw do lodówki na ok 30 min.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C.Ciasto dokładnie ponakłuwaj, przykryj papierem do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki do pieczenia lub
suchą fasolę. Piecz spód pod obciążeniem ok 15 min, a następnie usuń papier i
fasolki, wysyp na ciasto posiekane
orzechy i lekko wciśnij je w dno. Piecz kolejne 10 minut, a następnie wystudź.Do garnka włóż startą na grubej tarce
dynię i duś na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut. Gdy
dynia zmięknie, dodaj
cukier,
przyprawy i podsmażaj na wolnym ogniu bez przykrycia, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.W szklance wymieszaj
żółtka,
śmietankę i ekstrakt
wanilii. Osobno ubij na sztywno pianę z
białek ze szczypta
soli.Wymieszaj delikatnie
żółtka i
śmietankę z masą
dyniową a następnie dodaj partiami pianę z
białek. Masę
dyniową wyłóż na podpieczony spód i piecz ok 35 minut (najlepiej tylko dolna grzałka).Podawaj oprószone pudrem lub z kleksem
bitej śmietany.* quatre épices - francuska mieszanka czterech przypraw, w skład której wchodzi
cynamon,
goździki,
pieprz i
gałka muszkatołowa, w orginalnym przepisie Agnieszki Kręglickiej jest
imbir, gałka i
cynamon.