ßßß Cookit - przepis na Tarta dyniowa - pumpkin pie

Tarta dyniowa - pumpkin pie

nazwa

Wykonanie

Jak bardzo kręcą Was straszliwe halloweenowe wypieki - krwiste oczęta, słodkie kosteczki, duchowe muffiny. Nie ukrywam, że z niejakim podziwem dla autorów podglądam je w sieci. Podziwem dla cierpliwości, zdolności manualnych czy stricte plastycznych. Jednak pieczenie rzekomych okropności to raczej nie moja bajka. Za to w późnopaździernikowym czasie dynię lubię zaklinać w pyszne dania. Żeby nie straszyła i nie była dla dzieci jedynie zabawką. Dynia do jedzenie, pyszne, smakowite i niezmiernie inspirujące. Tym razem pumpkin pie - klasyczna tarta dyniowa .
Od pierwszych dni listopada wypatruję końca tego piekielnego "zimowego czasu". Niech wreszcie coś się zmieni, ale nie godziny gdzieś w środku październikowej nocy. Chcę przez cały rok żyć w "czasie letnim" i co roku około marca marzy mi się, że to już ostatni raz przesuwamy zegary i pozostaniemy w światłości popołudniowej, której bardziej potrzebuję niż na poranna... Posłuchajcie cudownej Azure Ray, która w " November " pięknie zaklina czas w nastrojowym trio z gitarą i skrzypcami...
Jeśli jesienią miewacie dyniową fazę, polecam zupy dyniowe, a także wyśmienitą wariację na temat rattatouille, w którym dynia gra niepoślednią rolę, a pieczona dynia fantastycznie smakuje z makaronem i kozim serem . Jesienią dynię podaję też w ostrym, cejlońskim curry, które uczyłam się gotować od Jarka Uścińskiego. Jeśli wciąż jednak boicie się dyni, może czas ją piec i gotować niż wycinać dla postrachu? Odwdzięczy się cudownym smakiem potraw i niekończącymi się inspiracjami jak jeszcze ją zakląć w słodki, słonym, ostrym, gorącym, czy zimnym.
W tym roku moje dzieci nie wzięły udziału w szkolnym konkursie wycinania dyń. Pamiętam setki dyń wystawionych na szkolnym korytarzu w latach ubiegłych, które wzbudzały mój wielki smutek. Zastanawiało mnie, czy szkolne dzieciaki, które w ostatnich dniach października, na gwałt z rodzicami malują, wycinają, dorabiają wąsy, nogi, uszy i oczy kolorowym dyniom znają ich smak? Czy mamy i ojcowie, których autorstwa tak naprawdę są dyniowe potwory-wytwory gotują w domach to cudowne warzywo? A może za rok konkurs dyniowy na koniec października na dyniowe przysmaki? Ile cudownych zup, ciast, marynat, deserów można było z nich zrobić. To wydaje się naprawdę ciekawszą tradycją niż setki zmarnowanych warzyw. Oczywiście i u nas na ganku jest dynia, ale w całości. Nim upiekę ją w piecu, stoi kilka dni przed drzwiami jako dekoracja, jednak już dumam jak tym razem zjemy ogromną pomarańczową królową jesieni - ponad 10 kilogramową dynię.
Tartę dyniową (pumpkin pie) chyba pierwszy raz upiekłam rok temu, a to dlatego, ze dyniowego bakcyla (Bea dzięki!) złapałam naprawdę niedawno. Absolutnie wyśmienity przepis, autorstwa Agnieszki Kręglickiej, nieco dziś pozmieniałam - tartę piekę na żytniej mące i daję mniej cukru, jest przez to nieco bardziej wytrawna, jesienno-zimowa, chociaż wciąż słodka i kusząca.
200g mąki żytniej
125g zimnego masła
ok 2 łyżek lodowatej wody
szczypta soli
100g łuskanych orzechów włoskich
ok 250-300g dyni
70g cukru muscovado (więcej jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta)
1 łyżeczka quatre épices*
100g śmietany kremówki
2 jajka
łyżeczka ekstraktu wanilii
Mąkę szybko przesiekaj z masłem i solą, dodaj ok 2 łyżek lodowatej wody, by lepiej się związało. Uformuj z niego kulę i wstaw na godzinę do lodówki. Orzechy lekko przesiekaj.
Wyłóż zimnym ciastem dno i boki tartownicy (śr ok 24cm) i ponownie wstaw do lodówki na ok 30 min.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
Ciasto dokładnie ponakłuwaj, przykryj papierem do pieczenia i wysyp ceramiczne kulki do pieczenia lub suchą fasolę. Piecz spód pod obciążeniem ok 15 min, a następnie usuń papier i fasolki, wysyp na ciasto posiekane orzechy i lekko wciśnij je w dno. Piecz kolejne 10 minut, a następnie wystudź.
Do garnka włóż startą na grubej tarce dynię i duś na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut. Gdy dynia zmięknie, dodaj cukier, przyprawy i podsmażaj na wolnym ogniu bez przykrycia, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
W szklance wymieszaj żółtka, śmietankę i ekstrakt wanilii. Osobno ubij na sztywno pianę z białek ze szczypta soli.
Wymieszaj delikatnie żółtka i śmietankę z masą dyniową a następnie dodaj partiami pianę z białek. Masę dyniową wyłóż na podpieczony spód i piecz ok 35 minut (najlepiej tylko dolna grzałka).
Podawaj oprószone pudrem lub z kleksem bitej śmietany.
* quatre épices - francuska mieszanka czterech przypraw, w skład której wchodzi cynamon, goździki, pieprz i gałka muszkatołowa, w orginalnym przepisie Agnieszki Kręglickiej jest imbir, gałka i cynamon.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2012/10/wysmienita-tarta-dyniowa-pumpkin-pie.html