Wykonanie

Tradycyjna
tarta dyniowa. Przepis znalazłam tutaj . Jak dla mnie to
tarta wyszła za słodka i za bardzo "dyniowata". W przepisie podaję już poprawiona wersję - z mniejszą ilością dyni i
cukru.Czas przygotowania: 45 min. + 45 min. pieczeniaIlość porcji: 8Składniki:ciasto:200 g.
mąki125 g. zimnego
masła1/2 łyżeczki
soli4 łyżki lodowatej
wody100 g.
orzechów włoskichnadzienie:200-250 g. dyni100 ml.
śmietanki 36%2
jajka4 łyżki
cukru1/4 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczki esencji waniliowej
Mąkę posiekać z
masłem i
solą. Dodać
wodę. Uformować kulę i włożyć na 1 godz. do lodówki.Posiekać
orzechy.Zetrzeć
dynię na grubej tarce.
Dynię dusić w aż zmięknie - ok. 15 min. Dodać
cukier i
przyprawy. Podsmażać, mieszając, aż masa stanie się gładka.Wyłożyć
ciastem formę do tarty. Ponakłuwać widelcem.Rozgrzać piec do 200 stopni. Włożyć do pieca na 10 min.Wyjąć ciasto z pieca. Wysypać na ciasto
orzechy i delikatnie je wcisnąć. Piec kolejne 10 min.W miseczce wymieszać
żółtka ze
śmietanką i esencją
waniliową. Dodać masę
dyniową i wymieszać.Ubić pianę z
białek i delikatnie połączyć z masą
dyniową.Masę
dyniową wyłożyć na podpieczony spód i piec ok. 35 min.